Climate and energy conscious design principles for residential buildings in Morocco
Fas'taki konut yapıları içiniklim ve enerji duyarlı tasarım ilkeleri
- Tez No: 589196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ÜMRAN TOPÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji Tüketimi, Enerji Verimliliği, Konut Binaları, Fas, İklim, Energy Consumption, Energy Efficiency, Residential Buildings, Morocco, Climate
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Dünya, CO2 emisyonları ve enerji rezervleri yetersizliğinden kaynaklanan iklimle ilgili acil durumların tehdit edici değişiklikleriyle ilgilenmektedir. İklim değişikliği şu anda tartışılacak en önemli konulardan biri haline gelmiştir ve insanlığın şu anda karşılaştığı en ciddi konulardan biridir ve bu ikilemi aşmak için hızlı ve ciddi adımlar atılması gerekmektedir. Bu nedenle, insanlık enerji üretimi için yenilenebilir kaynaklara daha fazla güvenmelidir. En büyük enerji tüketicileri, dünya çapında tüketilen toplam enerjinin yüzde 36'sını temsil eden binalardır. Enerji tüketiminin 2030 yılına kadar yüzde 30'a kadar artması bekleniyor (Held, 2013). Bu tez, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu açısından en iyi uygulamaları göz önünde bulunduran, ilgili konut yapılarını vurgulamaktadır. Ayrıca, Fas'taki uygulayıcıların yerel bir iklime dayalı mimariyi tasarlamak ve uygulamak için farklı araçlar ve pasif sistemler keşfetme kabiliyetlerini ve ustalıklarını da yansıtmaktadır. Aslında, bu tez binalarda enerjinin bağlamsallaştırılmasına dayanır ve Fas'a özgü çevresel koşullara göre yenilikçi bir karakter kazandırır. Geliştirme süreci ise, bir binayı enerji düzenlemeleri ve standartlarına uygun olarak değerlendirmek veya tasarlamak için bilimsel bir metodoloji benimsemiştir. Ek olarak, bu tez, enerji tüketimini optimize ederek ve termal konforu artırarak binadaki enerji yönlerine özgü avantaj ve dezavantajları belirlemeye ve anlamaya yardımcı olur. Bu çalışma, mevcut bina tekniklerini analiz ederek ve inceleyerek bu sorunları gidermeyi amaçlamaktadır. Enerji performansına odaklanmak ve pasif enerji stratejilerini harekete geçirerek enerji tüketimini sınırlandırmak, bina zarfının enerjisinin azaltılmasını sağlamaya yardımcı olacaktır. Bu nedenle bu tez, ilgili pilot binaların ilgili olduğu çeşitlilik sayesinde, enerji verimliliğinin ve yenilenebilir enerji teknolojilerinin binaların tasarımında daha iyi yayılmasına katkıda bulunacaktır.
Özet (Çeviri)
The world is concerned with the menacing changes of the climate emergencies caused by CO2 emissions and energy reserves insufficiency. Climate change has become one of the most important topics to discuss at present and it is one of the most serious issues humanity is facing currently and must take fast and serious actions to overcome this dilemma. For this reason, humanity must rely more on renewable resources for energy production. The major energy consumers are buildings which represent 36percent of the total energy consumed around the world. Their energy consumption is expected to increase up to 30percent by 2030 (Held, 2013). This thesis highlights relevant cases of residential buildings that take into consideration best practices in terms of energy efficiency and the integration of renewable energies. It reflects the ability and ingenuity of building practitioners in Morocco to explore different means and passive systems for designing and implementing architecture based on a local climate. In fact, it is based on the contextualization of energy in buildings in relation to the specific environmental conditions of Morocco, which grants it an innovative character. Its development process has adopted a scientific methodology to evaluate or design a building in compliance with energy regulations and standards. In addition, this thesis helps to identify and understand the advantages and disadvantages inherent to energy aspects in the building by optimizing energy consumption and improving thermal comfort. This study seeks to remedy these problems by analysing and studying the available building techniques. Focusing on the energy performance and limiting the energy consumption by putting passive energy strategies into action, will help to assure the reduction of energy of the envelope of the building. Thus, through the diversity of the pilot buildings that it relates, this thesis will contribute to a better dissemination of energy efficiency and renewable energy technologies in the design of buildings.