Afganistan'ın yerel yönetim sistemi
Local administration system in Afghanistan
- Tez No: 589264
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OZAN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afganistan'da Yerel Yönetim, Merkezi Yönetim, Devlet, Belediye, Local Administration in Afghanistan, Central Administration-Government, State, Municipality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Genellikle her ülkede yönetsel yapı kapsamında merkezi yönetim ve yerel otoriteler bulunmaktadır. Yerel otoritelerin iki türü vardır; bunlardan birincisi merkezi yönetimin taşradaki uzantıları, ikincisi ise seçim mekanizmasıyla yerel halkın temsilcilerin belirlenmesi esası üzerine oluşan yerel yönetimlerdir. Bu araştırmanın konusu, idari ve mali açıdan özerk kabul edilen yerel otoritelerin ikinci türüdür. Yerel yönetimlerin devlet tüzel kişiliğinden ayrı kamu tüzel kişiliği, mal varlığı, geliri, bütçesi, personeli ve hiyerarşiden bağışık nispi bir özerkliği vardır. Farklı yerel yönetim birimleri ve adlandırmalı farklı ülkelerde karşımıza çıkmakla birlikte dünya genelinde öne plana çıkan yönetim birimleri, belediyelerdir. Yerel yönetimlerin, yerel halkın ortak ihtiyaçlarının karşılanmasında daha etkin ve verimli çalıştığı düşünülmektedir. Bu çalışmada Afganistan'ın yönetim sisteminin bütünü ve özellikle de yerel yönetim yapısı mercek altına alınmıştır. Türkiye'deki alan yazında Afganistan'daki yerel yönetim sistemini ele alan ve inceleyen kapsamlı bir tez çalışması bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu çalışmanın alan yazında var olan boşluğu kısmen de olsa dolduracağı ve gelecekte konuyla ilgili araştırma yapmayı hedefleyen araştırmacılara ışık tutacağı umulmaktadır. Çalışma nitel yöntemlerle desteklenmiştir ve doküman incelemesine dayalı olarak yazılmıştır. Afganistan'ın yönetim sistemi karma bir sistemdir. Bu sistemde hem merkeziyet hem de âdem-i merkeziyet ilkeleri kabul edilmiştir. Afganistan'da tek bir yerel yönetim vardır, bu yönetim ise belediye yönetimidir. Çalışmanın birinci bölümünde; teorik açıdan yönetim, devlet ve yerel yönetimler kavram ve olgularına ilişkin açıklamalar yapılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, Afganistan'daki yerel yönetimlerin tarihsel gelişimi ortaya konmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde ise yapısal ve işlevsel olarak Afganistan'daki yerel yönetimin dönüşümü tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Generally, every country has central administration and local authorities within the scope of administrative structure. There are two types of local administration; the first one is the provincial extensions of the central government, and the second one is the local administrations formed on the basis of the determination of the representatives of the local people through the election mechanism. The subject matter of this research is the second type of local authorities, which are accepted as autonomous in administrative and financial terms. Local administrations have a separate public legal entity from the state legal entity, assets, income, budget, staff and are not subjected to any hierarchies and have partial autonomies. Municipalities, which come to the forefront throughout the world, are the administrative units appear in different local administration units with different names in different countries. Local administrations are thought to be working more effectively and efficiently in meeting the common needs of local people. In this study, the whole of Afghanistan's administrative system and especially the local administration structure is examined. It is not found in the literature of Turkey any comprehensive thesis that deals with and examines the governance system and local administration in Afghanistan. Therefore, it is hoped that this study will partially fill the gap in the literature and will shed light on the researchers aiming to do research on this topic in the future. The study is designed with qualitative methods and is written based on document analysis. The administrative system in Afghanistan is a mixed system. In this system, the principles of both centralization and decentralization have been adopted. There is only one local administration in Afghanistan, which is the municipal administration. In the first part of the study, the concepts and phenomena of administration, state and local administrations are explained theoretically. Historical development of local administrations in Afghanistan is presented in the second part of the study. Transformation of local administration in Afghanistan is discussed structurally and functionally in the third part of the study.