Okul öncesi öğretmenlerinin drama uygulama yeterlik algıları ile dramaya yönelik tutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
An investigation of preschool teachers' drama application proficiency perceptions and attitudes towards drama in terms of some variables
  1. Tez No: 589265
  2. Yazar: SEMA CAN AKKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Drama yeterlik algısı, dramaya yönelik tutum, eğitimde drama, okul öncesi öğretmeni, Drama proficiency perception, attitudes towards drama, drama in education, pre-school teacher
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin drama uygulama yeterlik algıları ile dramaya yönelik tutumlarının bazı değişkenler (cinsiyet, yaş, deneyim, medeni durum, çalışılan okul türü, çalışılan okul çevresinin sosyo-ekonomik düzeyi) açısından incelenmesidir. Araştırma, ilişkisel tarama modelinde tasarlanmıştır. Araştırma örneklemi, basit seçkisiz örnekleme yoluyla belirlenmiştir. Araştırma, 2018 – 2019 eğitim öğretim yılı Adana ili merkez ilçelerinde çeşitli devlet okullarında görev yapan 177'si kadın 16'sı erkek olmak üzere 193 okul öncesi öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Karadağ, Çalışkan, Korkmaz ve Yüksel'in (2008) geliştirdiği“Drama Lideri Olarak Öğretmen ve Eğitimsel Drama Uygulama Yeterliği Ölçeği”ve Okvuran'nın (2000) geliştirdiği“Yaratıcı Drama Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t–testi ve tek yönlü ANOVA kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, okul öncesi öğretmenlerinin drama uygulama yeterlik algılarının üç alt boyutta (drama planlama, drama sürecini gerçekleştirme, drama sürecini değerlendirme) da oldukça yüksek olduğu; okul öncesi öğretmenlerinin dramaya yönelik tutumlarının üç alt boyutta (dramaya yönelik genel tutumlar, dramaya yönelik bireysel tutumlar, dramaya yönelik eleştirel tutumlar) da oldukça olumlu olduğu; okul öncesi öğretmenlerinin drama uygulama yeterlik algıları ile dramaya yönelik tutumları arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Okul öncesi öğretmenlerinin drama uygulama yeterlik algılarının drama planlama alt boyutunda cinsiyet, medeni durum, yaş, mesleki deneyim ve çalışılan okulun çevresinin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmaz iken, çalışılan okul türü değişkeni açısından anaokulunda çalışan öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Drama süreci gerçekleştirme alt boyutunda medeni durum, mesleki deneyim ve çalışılan okul çevresinin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmaz iken, cinsiyet değişkeni açısından kadınlar lehine, okul türü değişkeni açısından ise anaokulunda çalışan öğretmenler lehine anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Drama sürecini değerlendirme alt boyutunda ise cinsiyet, medeni durum, yaş mesleki deneyim, okul türü ve çalışılan okul çevresinin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Okul öncesi öğretmenlerinin dramaya yönelik tutumlarının cinsiyet, medeni durum, yaş, mesleki deneyim, okul türü ve çalışılan okul çevresinin sosyo-ekonomik düzeyi değişkenleri açısından anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate preschool teachers' drama application proficiency perceptions and attitudes towards drama in terms of some variables (gender, age, experience, marital status, type of school they work in, and the socio-economic level of the school environment). The study adopted a relational screening model. The sample was selected using a simple random sampling method. The study involved 193 preschool teachers, 177 females and 16 males, who worked in various state schools in Adana town centers in the 2018-1029 education year. Data were collected through the Personal Information Form,“Teacher as a Drama Leader and Scale of Sufficiency of Educational Drama Application”developed by Karadağ, Çalışkan, Korkmaz and Yüksel (2008), and“Creative Drama Attitudes Scale”developed by Okvuran (2000). Analyses were performed using frequencies, percentages, arithmetic means, standard deviations, t-test, and one-way ANOVA. The results showed that the preschool teachers' drama application proficiency perceptions were quite high in three sub-scales (planning drama, applying the drama process, assessing the drama process); preschool teachers' attitudes towards drama were very positive in three subscales (general attitudes towards drama, individual attitudes towards drama, critical attitudes towards drama); and a significant relationship was found between pre-schools teachers' attitudes towards drama and drama application proficiency perceptions. While there was no significant difference in preschool teachers' drama application proficiency perceptions in the planning drama sub-scale in terms of gender, age, marital status, professional experience and the socio-economic level of the school environment variables, a significant difference was detected in terms of the school type variable in favour of the teachers working in the kindergarten. While no significant difference was found in applying the drama process sub-scale in terms of marital status, professional experience, and the socio-economic level of the school environment, a significant difference was detected in terms of the gender variable in favour of females, and in terms of school type variable in favour of the teachers working in kindergarten. As to assessing the drama process sub-scale, a significant difference was found in terms of gender, age, marital status, professional experience, school type and the socio-economic level of the school environment variables. Pre-school teachers' attitudes towards drama were found to show no significant differences in terms of gender, age, marital status, professional experience, school type and the socio-economic level of the school environment variables.