8 numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicilinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1-100)
The first one hundred page transcription and eveluation of 8 numbered Gaziantep Court Records
- Tez No: 589269
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKİS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicilleri, Yerel Tarih, Ayntab, Court Records, Local History, Ayntâb (Gaziantep)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Şer'iyye sicilleri bölgelerin yerel tarihleriyle ilgili önemli bilgiler vermesinden dolayı merkezi yazışmalardan ayrılmaktadır. Merkezi yazışmaların bilinen temel bilgileri vermesi ve sayılarının çok sayıda olmasına rağmen Şer'iyye sicilleri hem sayılarının azlığı hem de bilinmeyen kuytuda kalmış noktalar hakkında bilgi vermesinden dolayı önemi bir kat daha fazladır. Şer'iyye sicillerinde bir bölge hakkında en küçük ayrıntılara dahi ulaşabilmekteyiz. Bu çalışmamızın temeli 8 Numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili defterinin ilk yüz sayfasına dayanmaktadır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, Osmanlı hukuk sistemi, şer'iyye sicillerinin önemi ve kısa Gaziantep tarihinin kapsamaktadır. İkinci bölüm, çalışmaya konu olan materyal üzerindeki çalışma metodu ve transkripsiyonu kapsamaktadır. Üçüncü Bölüm ise transkripsiyon sonrası elde edilen metinlerden oluşan değerlendirme kısmından oluşmaktadır. Değerlendirme kısmında alacak-verecek, vasi ve vekil tayini, evlenme, boşanma, alım-satım, hırsızlık, darp, asayiş olayları vb. çok çeşitli belgelerin değerlendirilmesi yapılmıştır. Bu değerlendirmeler dikkat çekecek ayrıntılı belgelerin örnekleriyle oluşmuştur. Bunun yanı sıra belgelerin çoğunluğunu kapsayan belgelerden geneli temsil edecek numuneler üzerine olmuştur.
Özet (Çeviri)
Court records seperate from central correspandance due to giving important informatıon about the local history of the regions. Central correspandances, despile giving the known, main information and being more as numerically court records are still more important because of both being numerically less and giving important about unknown and abscured points. We can reach even the smallest details about the 8 numbered first 100 pages of Ayntâb court records. The study consist of 3 parts. The fırst part Ottoman judicialsystem, the importance of court records and a short Gaziantep history, The second part includes the studying subject an the transcription. And the 3rd part consist of the eveluation part texts that archieved ofter the transcription. At the eveluation part verious documents like debt, conversation and proxy, oppointment, marriage, divorce, commence, theft, pounding, fight, public order etc. are eveluated. The assesments are consist of exampes of attention grabbing detailed documents. Also, it consist of the samples that representing the overall documents which involving the majority of the documents.