8 numaralı Ayntab Şer'iyye Sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirmesi(S.100-200) (H.997-998 / M.1589-1590)
The court regi̇ster number 8 of Ayntab text transcri̇pti̇on and the assessment (H.997-998 / M.1589-1590)
  1. Tez No: 481847
  2. Yazar: ZÜLKÜF FURKAN ALTUNDAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN AKİS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ayntâb, Şer'iyye Sicili, Kadı, Tereke, Ayntâb, Şer'iyye Registry, Kadi, Tereke
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 403
Özet
8 Numaralı Ayntâb Şer'iyye Sicili, H.997-998/M.1589-1590 senesinin tamamını ihtiva etmektedir. Şer'iyye sicili XVI. yy. Osmanlı Devleti'ne tâbi Ayntâb halkının yaşam biçimini, halkın birbirleriyle olan ilişkilerini ve sorunlarını (tereke kayıtları, miras, mal mübadele usulü, icara verme, kiralama, şikâyet, hırsızlık) insanların refah düzeylerini, devletin hukuk düzenini bizlere ve günümüze belge olarak yansıtmaktadır. Bu belgeler, Osmanlı Devleti'ne bağlı resmi makamlarca kayıt altına alınmaları sebebiyle; güvenilir, orijinal, birinci elden kaynak olma özelliği taşımaktadır. Sicilde 639 adet belge bulunmaktadır. Bunların önemli bir kısmı tereke kayıtlarıdır. Ayrıca, hüccetlere, ilamlara, nikâh ahitlerine, boşanma davalarına, hisse taleplerine, velayet ve borç davalarına, ferman ve beratlara da belgeler arasında rastlamak mümkündür. Tereke kayıtlarında o dönem halkının ekonomik düzeyini tespit etmek mümkündür. Evlilik ve boşanmalarda, miras dağılımında, kavga ve şikâyetlerde o dönemin sosyal hayatına dair bilgiler edinilebilir. Tezin transkripsiyon bölümünde her bir belgeye numara verilerek, Sayfa numarası ve varak numarası da eklenerek, belgelerin daha pratik bir şekilde aranması, kullanılması ve tasnif edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, her belgenin üst kısmına o belgenin konusu hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
8 Numbered Ayntâb Şer'iyye Registry contains all of year of H.997-998 / M.1589-1590. XVI. yy Şer'iyye registry reflects to us and present Ayntâb lifestyle of the people subject to the Ottoman Empire, the relationships among the people and their problems (marriage, divorce, inheritance, complaints, manslaughter, theft), the level welfare of people, state's legal system as document. These documents were taken to be recorded by official authorities of the Ottoman Empire. therefore they are reliable, original, has the characteristics of first-hand source. There are 639 documents in the register. The tereke records are the important part of the documents. In addition, Hujjat, ilams, wedding ahits, assault and murder, custody and debt cases, and berats edict also possible to see in these documents. The economic level of the people of that period can be determined in tereke records. Marriage and divorces, inheritance sharing, fighting and complaints can be obtained by looking at the information about the social life of that period. Transcription section of the thesis had been given number for the each document. In addition, the search for a more practical way of documents, to use, sorting has been provided with page number and varak number. .In addition, the information has been given the top part of each document about topic of that document.