Gaziantep turizm coğrafyası
Gazi̇antep touri̇sm geography
- Tez No: 393656
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Gaziantep, Turizm Coğrafyası, Turizmin Gelişmesi
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Adını daha çok mutfağı ile duyuran Gaziantep son dönemlerde özellikle tarihi eserlerin turizme kazandırılması ile turizm sektöründe de adını duyurmaya başlamıştır. Çok sayıda cami, han, hamam bulunan ilde en fazla rağbet gören yapılar Unesco tarafından dünya kültür mirası listesine alınan ve Cumhurbaşkanlığı 2012 kültür ödülünü almaya hak kazanan Zeugma Mozaikleri ve Çingene Kızı mozaiğidir. Ayıntap olarak bilinen eski kent, bugünkü Gaziantep'in 12 km. kuzeybatısında şimdiki Dülük Köyünde bulunmaktadır. I. Dünya Savaşı sonunda Gaziantep önce İngilizler, daha sonra da Fransızlar tarafından işgal edilmiştir.1 Nisan 1920 yılında başlayan Antep savunması, dost düşman bütün dünyanın hayranlık ve takdirini kazanmış, Ankara Antlaşması gereğince 25 Aralık 1921 tarihinde son Fransız askeri Gaziantep'i terk ederek kahraman Türk Ordusu halkın coşkun sevinç gösterileri içinde Gaziantep'e girmiştir. Antep Savunması'nın olağanüstü anlam ve önemini takdir eden TBMM 8 Şubat 1921 tarihli toplantısında 93 numaralı kanunla, dünyada hiçbir şehre nasip olmayan ''Gazi'' unvanını vermiştir Gaziantep yemekleri, Türk ve Dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemeler, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklerde değişik tat ve lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar Gaziantep yemeklerinin ününe ün katmıştır. Birçok medeniyetin yaşadığı bu tarih kokan şehir son dönemlerde yapılan turizm yatırımları ile önemli yol katetmiştir. Bu başarı turizm sektöründe artan turist ziyaretlerini de beraberinde getirmiştir.
Özet (Çeviri)
Gaziantep, which is generally known with its rich cuisine, has lately started to become well known in tourism especially with historical artifacts. There are a lot of mosques, khans, and baths in the city. The most popular structures are the Gypsy Girl Mosaic and Zeugma Mosaics. Those are announced as a world cultural heritage by Unesco and received the Turkish Presidential Culture and Arts Grand Awards in 2012. The old city known as“Ayıntap”is located in Dülük Village which is 12 km far from Gaziantep's northwest today. Gaziantep was firstly occupied by the English, then by the French at the end of the World War I. Antep Defense, which began on April 1, 1920, won worldwide admiration and appreciation from everybody. According to Ankara Treaty, Heroic Turkish Army entered Gaziantep with people's enthusiastic demonstrations after last French soldiers left Gaziantep on December 25, 1921. During the meeting of Grand National Assembly of Turkey on February 8, 1921, the parliament appreciated the extraordinary meaning and significance of Antep Defense by giving ''Veterans'' title to Antep in accordance with the law no. 93, which was not granted to any city in the world. Gaziantep cuisine has a special position between the Turkish and world cuisine. The ingredients used in the production of dish and sweet and different flavors such as spices, tomato paste, sauces, mixes, different taste and flavors have brought a considerable fame to Gaziantep cuisine. This history-steeped city, where many civilizations lived, has made significant progress with the tourism investments in the last period. This success has also brought increasing tourist visits in the tourism. Keywords : Gaziantep, Tourism Geography, Development of Tourism