İlkokul düzeyinde bütünleşik STEM / STEAM etkinliklerinin uygulanması: Sınıf öğretmenleriyle bir eylem araştırması
Preparing and implementing successful STEM / STEAM activities in primary schools: A participatory action research with primay school teachers
  1. Tez No: 589311
  2. Yazar: HASAN UŞTU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE MENTİŞ TAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: K-5, Primary School Teachers, STEM / STEM Education, Participatory Action Research, Technology, Engineering Elementary, Art, Barriers, Needs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 421
Özet
Bütünleşik STEM / STEAM eğitimi Türkiye'de özellikle ilkokul kademesi için yeni bir alandır. Sınıf öğretmenleri STEM eğitimiyle ilgili yeterince deneyimleri olmadığından sınıflarında bütünleşik STEM / STEAM etkinliklerini uygulamak istediklerinde birçok problemle karşı karşıya kalabilmektedir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı ilkokul dördüncü sınıf düzeyinde katılımcı sınıf öğretmenleriyle birlikte bütünleşik STEM / STEAM etkinliklerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Araştırma, katılımcı araştırmacı ve beş katılımcı öğretmenin döngüsel bir süreç boyunca gerçekleştirdikleri bütünleşik STEM / STEAM etkinliklerini planlama, uygulama ve mesleki gelişim faaliyetlerini içermektedir. Araştırma nitel araştırma geleneğinde yer alan eylem araştırması desenlerinden katılımcı eylem araştırması türünde yürütülmüştür. Katılımcı eylem araştırması, katılımcı araştırmacı olarak araştırmacı ve beş ilkokul dördüncü sınıf öğretmeni olmak üzere toplam altı öğretmen tarafından gerçekleştirilmiştir. Katılımcı öğretmenlerin tümü sınıf öğretmenidir. Ayrıca iki adet değerlendirici öğretmen de katılımcı öğretmenlerin uygulamalarını gözlemlemek ve değerlendirmek üzere süreçte konumlanmıştır. Araştırma öğretmenlerin Osmaniye Merkez ilçesinde yer alan sınıflarında 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ikinci döneminde gerçekleştirilmiştir. Eylem araştırması sürecinde genel olarak tüm katılımcı öğretmenler etkinliklerin planlanması ve uygulamasında teknoloji ve mühendislik boyutunda problem yaşadıkları fakat fen, matematik ve sanat boyutunda herhangi bir problem yaşamadıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle süreçte etkinliklerin teknoloji ve mühendislik boyutlarına odaklanılarak bu boyutlara müdahaleler ve mesleki gelişim faaliyetleri gerçekleştirilmiş, süreçte işlevsel müdahaleler belirlenmiştir. Ayrıca ilkokullarda STEM disiplinlerine beşinci bir disiplin olarak sanat boyutunun da bütünleştirilmesi (STEAM) gerektiği ve sanat bütünleştirilmesinin etkinliğe bazı katkılarının olduğu ortaya çıkarak süreçte odaklanılan diğer bir boyut olmuştur. Süreçte etkinliklerin planlanmasında ve uygulanmasında belirli bir akışın olduğu tespit edilmiştir. Öğretmenlerin etkinliklerin planlanmasında kullandıkları TA>SM>EA ve uygulanmasında E>TA>SM>EA modelleri faydalı ve işlevsel bir yöntem olarak eylem araştırması sürecindeki gerçekleştirdikleri uygulamalar sonucunda elde edilmiştir. Öğretmenlerin sınıf öğretmeni olmaları sebebiyle etkinlikleri öğrencilerinin seviyesine uyarlamada kendilerine özgü stratejilerin olduğu deneyimlenmiştir. Öğretmenler katılımcı eylem araştırması sürecindeki deneyimlerini ifade etmeleri sonucunda ise ilkokul kademesinde bütünleşik STEM / STEAM etkinliklerinin planlanıp uygulanmasıyla ilgili ne tür zorluklar tecrübe ettiklerini ve nelere gereksinim duyduklarını belirlenmiştir. Bununla birlikte öğretmenler katılımcı eylem araştırmasının bir yürütücüsü olarak, sürecin kendi bütünleşik STEM / STEAM eğitimiyle ilgili mesleki gelişimlerine ilişkin katkısını da ifade etmişlerdir. Araştırma sürecinde öğretmenlerin gerçekleştirdikleri ilkokul düzeyine uyarlanmış beş bütünleşik STEAM etkinliği planı elde edilmiş ve diğer sınıf öğretmenlerinin de yararlanabilmesi amacıyla ekte sunulmuştur. Araştırma sonucunda ilkokul kademesinde teoriyle uygulama sürecinin birleştirileceği daha birçok çalışmanın yapılması gerekliliğini doğurmuştur. Bu bulgular ışığında araştırmacılara ve uygulayıcılara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
STEM education is particularly a new area at primary level in Turkey. Therefore, primary school teachers encounter numerous difficulties in adapting the new STEM integration reforms into their classrooms because of a lack of knowledge and experience. The aim of this participatory action research is preparing and implementing successful STEM activities in primary schools with primary school teachers. The study contains participant teachers' planning, implementing STEM / STEAM activities and professional development sections though the cyclical action process. And to explore teachers' perceptions and classroom practices in order to set up the baseline for STEM integration. The study was carried out 2017-2018 educational year at second term in Osmaniye province. The participants of the action research are the inside researcher and three female, two male fourth grade primary school teachers. The study carried out collaboratively in teachers fourth grade classrooms. According the findings all participant teachers experienced technology and engineering disciplines of the STEM activities while preparing and implementing STEM / STEAM activities in their classrooms. Moreover, findings suggest that integrating art (A) to other STEM disciplines in primary level is a necessity for implementing STEM activities successfully and have some positive and negative effects. In the participatory action research process participant teachers have experienced that TA>SM>EA and E>TA>SM>EA methods are helpful models for preparing, implementing and adapting activities to classroom level. Also, being a primary school teacher participant teachers have unique strategies for adapting activities their students. Teachers, as experiencing participatory action research in their classrooms, expressed barriers, requirements and professional development needs for implementing STEM /STEAM activities in primary level. The integrated STEAM activity plans which were prepared by participant teachers in the process are presented at the appendix section of the study for other primary school teachers who wants to implement them in their classrooms. Findings from the study provide critical data for making informed decision about the direction for STEM integration in primary level. As a result of the research there are the need for more studies for primary level which combines theory and practice.