Antik çağ tarihi kaynaklarında Marcomanlar
Marcomans in the light of ancient story sources
- Tez No: 589369
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİT BAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Marcomanlar, Roma İmaparatorluğu, Marcoman Savaşları, Germania Bölgesi, Germen Kabileleri, Tuna Bölgesi, Yağmur Mucizesi, Marcus Aurelius, Antik Çağ Tarih Yazımı, Kültür, Marcoman's, Roman Empire, Marcomannic Wars, Germanic Regions, German Tribes, Danube Regions, Rain Miracles, Marcus Aurelius, Ancient Historiography, Culture
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Roma İmparatorluğu çok geniş coğrafyalarda hakimiyet kurmuştur. Her bölge kendi içerisinde özel öneme ve yere sahiptir. Germania bölgesi de bu bölgelerden biridir. Germania bölgesi, aynı soydan gelen fakat aralarında küçük farklar olan birçok kabileden oluşmaktadır. Bu kabilelerden en önemlilerinden birisi de Marcomanlar'dır. Marcomanlar'ın diğer Germen kabileleri arasından sıyrılmaları ile tarihi önemleri artmıştır. Oluşturdukları bu fark özellikle M.S. 2.yüzyılda Roma İmparatorluğu ile olan büyük mücadeleleri ile gerçekleşmiştir. M.S. 2.yüzyıl Roma İmparatorluğu için büyük önem arz etmektedir. Bu yüzyıl birden fazla bölgede isyanların çıktığı, salgın hastalıkların vuku bulduğu Roma İmparatorluğu adına şanssız bir zaman dilimidir. Roma İmparatorluğu'nun bu şanssızlığını Marcomanlar avantaja çevirerek tarihteki yerlerini sağlamlaştırmışlardır. Roma İmparatorluğu'nun ilk zamanlarından beri var olan Marcomanlar asıl zirve dönemlerini“Marcoman Savaşları”adı verilen savaşla yaşamışlardır. Bu savaşta Germania bölgesindeki çoğu Germen kabilesini tek çatı altında toplayarak Roma'ya karşı birleştiren kabile ise Marcomanlar'dır. Marcomanlar'ın önderliğinde Roma imparatorluğu arasında iki büyük mücadele gerçekleşmiştir. Özellikle Antikçağ tarih yazımında kabile olarak Marcomanlar'dan ziyade Marcoman Savaşları daha çok yer edinmiştir. Bunun nedeni ise bu savaşların sadece askeri mahiyetin dışında hem bölgedeki yerli Germen nüfusunu hem de Roma İmparatorluğu merkezini de derinden etkilemesidir. Ayrıca Marcoman Savaşları kültürel açıdan da tarihe büyük katkılar sağlamıştır. Savaş sonrası, mücadelenin gerçekleştiği bölgelerde büyük ölçüde değişimin ve kültür çeşitliliğinin gerçekleştiği gözlemlenmiştir. Dönemin antik yazımının da dikkatini çeken“mucize”adı verilen olaylar ile birlikte de Eski Çağ'da tarihi gerçeklik ile dinsel inanışların iç içe olduğu ortaya çıkmıştır. Roma İmparatorluğu sınırları dışındaki coğrafyalara olan Roma bakış açısı“kendinden olmayanı hor görme”ile şekillenen dış ilişkiler; barbar olarak adlandırılan kabileler ile birlikte M.S. 2. yüzyıl ve sonrasında Roma İmparatorluğu sınır politikasını şekillendirmiştir. Savaşların dışında Roma İmparatorluğu ile sınır olan Tuna bölgesindeki Roma'nın M.S. 2. yüzyıldaki komşuluk ilişkilerini ve dış politikasını da Marcomanlar sayesinde anlamak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Roman Empire gained dominance on wide areas. Every district held importance as its own. Area of Germania was one of those districts. This area was consisted of many Germanic tribes which were originated from same ancestors and had little distinctive features. One of the most important of those tribes were the Marcoman's. Historical importance of Marcoman's increased as they became prominent among other Germanic tribes. This prominence occurred due to their great struggles with the Roman Empire particularly in the 2nd century. 2nd century bc became more of an issue for Roman Empire. This century is an unfortunate period of time in which epidemics took place and many rebellions occurred in several areas. Marcoman's turned this situation into an advantage and strengthened their place in history. Marcoman's who had existed since the early periods of Roman Empire had their peak with the wars called“Marcomannic Wars”. With these wars they unified many Germanic tribes against Rome. There were two major conflicts against Roman Empire under the leadership of Marcoman's. Marcomannic Wars has had more influence thane Marcoman's as a tribe particularly on the ancient historiography. The reason for this is that the wars effected the local Germanic population in the region and the center of Rome significantly apart from the militarical essence. They also contributed to the history on the cultural point of view. After the wars, in the regions where conflicts occured, particular changes and cultural diversity were observed. With the events called“miracles”the fact that historical realities and divine beliefs were living together in the ancient era emerged. Foreign relations which took shape with the Roman point of view“despise the ones who are not of us ”with the regions outside of the empire gave form to the border policy of Roman Empire in the 2nd century and after with the tribes called barbaric being involved. Apart from the wars it is possible to understand the neighboring relations and foreign affairs of Romans Danube region which was on the borderline of the empire in the 2nd century.