Hanehalkı eğitim harcamaları belirleyicilerinin ekonometrik analizi:Türkiye örneği
Ekonometric analysis of determinants of household education expenditures: Turkey case
  1. Tez No: 589407
  2. Yazar: SERCAN DEMİROGLARI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM KİREN GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Ekonomi, Econometrics, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Hanehalkı Eğitim Harcamaları, Eğitime Katılım, Sansürlü Regresyon Modeli, Tobit Model, Household Education Expenditures, Educational Attainment, Censored Regression Model, Tobit Model
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Eğitime katılımın bir maliyeti söz konusudur ve bu maliyet devletin yanı sıra hanehalkları tarafından da karşılanmaktadır. Devletin eğitime ilişkin yapmış olduğu harcamaları var olan hizmetin gerçekleştirilmesi ve hizmetin desteklenmesi ile ilgili kamu sorumluluğuna vurgu yaparken hanehalkları tarafından gerçekleştirilen eğitim harcamaları eğitim hizmetlerinden faydalanmayı vurgulamaktadır. Devlet üstlendiği sorumluluk gereği tüm birimlere aynı miktarda hizmet sunarken, hanehalkları tarafından gerçekleştirilen eğitim harcamaları tüm haneler için aynı miktarda olmamaktadır. Bu harcamalar birtakım sosyo-ekonomik faktörlere farklılık göstermektedir. Hanehalklarının gerçekleştirdikleri eğitim harcamaları tüm eğitim düzeyleri için de aynı olmamaktadır. Bazı eğitim seviyeleri temel ve destekleyici gereksinimler bakımından daha fazla maliyeti beraberinde getirebilmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu 2017 hanehalkı bütçe anketi verilerinin kullanıldığı bu çalışmanın amacı hanehalkları tarafından gerçekleştirilen eğitim harcamalarının belirleyicilerini tespit etmek ve aynı zamanda farklı düzeylerde gerçekleştirilen eğitim harcamalarının da aynı belirleyiciler tarafından etkilenip etkilenmediğini incelemektir.
Özet (Çeviri)
There is a cost of educational attainment, which is covered by households as well as the state. Goverment expenditures on education emphasizes public responsibility for the provision and support of existing services, while household expenditures emphasizes the use of education services. While the government provides the same amount of services to all units due to its responsibility, education expenditures made by households are not the same for all households. These expenditures vary according to some socio-economic factors. The household education expenditures are not the same for all education levels. Some levels of education may cost more in terms of basic and supportive requirements. The purpose of this study is to identify determinants of household education expendiures and to examine whether education expenditures at different levels are affected by same determinants. Data used in the study was obtained from the 2017 household budget survey, which was prepared by Turkey Statistical Institute.