Turgut Özakman'ın ilk dönem tiyatro oyunlarında şahıs kadrosu
The list of characters in Turgut Ozakman's theatre plays
  1. Tez No: 589445
  2. Yazar: NERMİN KİREZLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAVUZ SİNAN ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Turgut Özakman, Türk Tiyatrosu, ġahıs Kadrosu, Tiyatro, 1950 KuĢağı, Turgut Ozakman, Turkish Theatre, The List of Characters, Theatre, Generation of ‟50
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 241
Özet
“Turgut Özakman'ın İlk Dönem Oyunlarında Şahıs Kadrosu”adlı bu çalışma yazarın hayatını, sanatını ve tiyatro eserlerindeki şahıs kadrosunu incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada özellikle oyunların şahıs kadrosu ayrıntılı olarak incelenmiştir. Çalışma üç bölümden oluşur. İlk bölümde Tanzimat'tan Turgut Özakman'a kadar Türk tiyatrosunun gelişimi, ikinci bölümde yazarın hayatı, mizacı ve sanatı, üçüncü bölümde ise oyunların tanıtımı ve oyunlardaki şahıs kadrosunun fonksiyonları ve tipleri bakımından incelenmesi yer almaktadır. Sonuç bölümünde yapılan araştırma ile ilgili bulgular bir araya getirilerek değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, which is called“The List of Characters in Turgut Ozakman's Early Theatre Plays”, is to analyze the writer's life, his art and the list of characters in his theatre plays. The list of characters is also analyzed in depth. The study has three parts. The first part of the study consists of the development of the Turkish Theatre from Tanzimat era till Turgut Ozakman's time, the second part of the study consists of the writer's life, his frame of mind and art, and the third part of the study consists of the introduction of the plays and the analysis of the list of characters regarding their functions and types. The conclusion contains the assessment formed by combining the findings of the research.