Otizmli çocukların ailelerinin yaşadığı sorunlara ilişkin görüşleri
Opinions of children with autism on the problems of their families
  1. Tez No: 589497
  2. Yazar: EVİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Education and Training, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Otizm, Otistik Çocuklar, Otizm ve Sosyal Hizmet, Otizmli Çoçuğa Sahip Aile, Autism, AutisticChildren, AutismandSocialwork, FamilyWithChildrenWithAutism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmetler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, otizmli çocuğu olan ailelerin yaşamış olduğu sorunlara yönelik sosyal hizmet gereksinimlerinin belirlenmesi ve buna yönelik olarak verilmesi gereken sosyal hizmet müdahalelerini ortaya koymaktır. Araştırmanın amacı doğrultusunda öncelikle Muş ilindeki 1 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, 1 özel anaokulu ve 1 Otizm derneğindeki otizmli çocukların ailelerinden oluşmaktadır. Bu doğrultuda çalışma alanı on otizmli çocuğun aileleri ile yapılan nitel görüşmeler çerçevesinde şekillenmiştir. Bu bağlamda nitel yöntemde yapılan araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutu, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilen verilerin betimsel analiz yöntemiyle analiz edilmesini ve yorumlamasını içermektedir. Yapılan analizler neticesinde görülen ilk bulgu, Ailelerin çocuklarının otizmli olduklarını öğrendiklerinde büyük bir üzüntü yaşadıkları ve başta bu durumu kabullenemedikleriolmuştur. Zamanla durumu kabullenen ailelerin otizmli çocuklarının yaşam kalitesini yükseltmek için araştırmalar yaptığı ve bu doğrultuda bölgede yeterli imkanın bulunmaması ile ilgili sıkıntılar yaşadıkları gözlemlenmiştir. Muş Merkez çerçevesinde yapılan araştırmada bölgenin yeterli imkânlara sahip olmaması otizmli çocukların bakımında annenin yükünü artırdığı sonucuna gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine what social service opportunties should be provided to the problems of families with children with autism. Fort he purpose of the study, first of all, a special education an rehabilitation center in Muş, a private kindergarten and an austistic association were held with the families of children with autism. In this respect, the study area was shaped within the framework of interviews with thefamilies of ten children. İn this study, a semi-structured interview form was used as a data collection tool in the qualitative method. The qualitative dimension of the research includes analyzing and interpreting the data obtained through semistructured interview form with descriptive analysis methods. As a result of the analysis, the first finding was that parents experienced a great sadness when they learned that their children were autistic and could not accept this situation. In time, it was observed that thefamilies who accepted the stiuation made researches in order to improve the quality of life of their children with autism and experienced difficulties in this area due to lack of opportunity. İn the study conducted around the center of Muş, it was concluded that the regon did not have enough facilities and increased the burden of the mother in the care of children with autism.