Kabin memurlarında görülen presenteeism ile işe adanmışlık ve işini kaybetme korkusu arasındaki ilişki
The relationship between organizational commitment and fear of job loss with presenteeism in cabin attendants
- Tez No: 589523
- Danışmanlar: DR. ZEYNEP AYFER BOZAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kabin memuru, Sağlıksız devamlılık, İşte ol(mama, işe adanmışlık, İş kaybetme korkusu, Presenteeism, Absenteeism, Cabin Attendant, commitment to work, Organizatıonal Commitment, Fear Of Job Loss
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Uzun yıllar boyunca işletme ve insan kaynakları yönetimi açısından, devam davranışı çalışanın performans ve verimliliğini ölçmek adına en önemli parametrelerden biri olarak kabul edilmiştir. İşletmeler başlangıçta devamlılığı sağlamak adına politikalar geliştirmeye yönelmişlerdir. Süreç içinde sağlıksız devamlılığın, işletmeye en az devamsızlık ölçüsünde hatta bazen daha fazla maliyeti olduğu, aynı zamanda çalışanın tutum ve davranışlarını etkileyerek işe ve örgüte olan bağını zayıflattığı fark edilmiştir. Bu kapsamda devam davranışının içinde vücut bulan ve tespiti devamsızlığa oranla daha zor olan sağlıksız devamlılık davranışının azaltılmasına yönelik çalışmalar başlamıştır. Sağlıksız devamlılığın azalması için sebeplerinin doğru analiz edilmesi oldukça önemlidir. Alanda yapılan araştırmalarda görüldüğü üzere sağlıksız devamlılığa neden olan faktörler arasında en belirleyici olanlar; işe adanmışlık, örgüte adanmışlık, işkoliklik ve işini kaybetme kaygısıdır. Havacılık uçuş emniyetini esas alan oldukça dinamik bir hizmet sektörü olup vi çalışanların en önemli mesleki gerekliliklerinden biri de fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bir şekilde işe hazır olmaktır. Uçuş operasyonu içinde yer alan kabin memurlarının sağlıksız devamlılık davranışları bu bakış açısıyla incelenmiştir. Bu anlamda araştırmada kabin memurlarının işe adanmışlıklarının ve işini kaybetme kaygılarının sağlıksız devamlılık davranışlarına etkileri analiz edilerek havacılık sektörüne bu anlamda katkı sağlanmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda duygusal adanmışlığı yüksek ve işle ilgili imkân ve olanaklarda azalma kaygısı yaşayan kabin memurlarının sağlıksız devamlılık gösterme oranlarının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the fields of management and human resources, the attendance has widely been accepted as one of the essential parameters for measuring performance and productivity of employees. In order to increase the performance and productivity, the businesses had an inclination to develop policies for assuring their employees' attendance at first. However, it has been clearly observed that the presenteeism, as and employee behavior decreasing the employee's commitment to her work and to the organization by negatively effecting her behaviors; has countermeasures for businesses as much as the absenteeism. In this context, the researches about reducing the presenteeism which is more indistinguishable than the absenteeism has become more important. In order to reduce the presenteeism, it is essential to analyze its reasons. As they have been asserted in the previous researches, the most substantial reasons of presenteeism can be named as employees' commitment to work, their organizational commitment, workaholism and the fear of job-loss. As being a dynamical sector and emphasizing the safety of its customers, the sector of aviation requires for its employees both mentally and physically to be ready for the work. The very same principle constitutes the perspective of this research focusing on the presenteeism of flight attendants. Moreover, the effects of flight attendants' viii commitment to work and their fear of job loss will be analyzed in order to contribute to the aviation sector. As a result, it will be claimed that the presenteeism is highly correlated to the high motivations of flight attendants and their anxiety about the loss of job-related resources and opportunities.