Kabin memurlarında tip A/B kişilik yapısının algılanan stres üzerindeki etkisi
The effect of type A/B personality on perceped stress in cabinal officers
- Tez No: 625087
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜNER ŞENCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: A ve B tipi kişilik, algılanan stres, A and B type personality, perceived stress
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmada A/B Tipi kişilik ve stres kavramları incelenerek, kabin memurlarının sahip olduğu A/B Tipi kişilik özelliklerinin algıladıkları stres üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma, stresli bir meslek grubu olarak görülen kabin memurlarının iş ortamında yaşadıkları stresi değerlendirerek, sahip olunan kişilik özelliklerinin yaşanan bu durum üzerinde ne ölçüde etkili olduğunu açıklayabilmek için kavramlar arasındaki ilişkiyi saptamayı amaçlamıştır. A/B tipi kişilik modelinin algılanan strese olan etkisinin daha önce böyle bir meslek grubu üzerinde incelenmemiş olması araştırmanın temel güdüsünü oluşturmaktadır. Çalışmada, kavramlar arasındaki ilişkiler tek bir model altında ele alınmıştır. Veri toplamada kullanılan anketler bir havayolu şirketinde görev yapan kabin personeline uygulanmıştır. Bu kapsamda toplamda 200 kabin personeline ulaşılmıştır. Yapılan istatistiksel analizlerin sonucunda A/B Tipi kişilik özelliklerinin algılanan stres üzerindeki rolünün hangi düzeyde olduğunun ortaya konması hedeflenmiştir. Araştırmadan istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmasına karşın bu etkinin zayıf olduğu sonucu çıkarılmıştır. Daha sonraki araştırmalarda kabin personelinin stresini incelenirken modele daha fazla bağımsız değişken alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, A / B Type personality and stress concepts were examined and the effect of A / B Type personality traits possessed by cabin officers on perceived stress was in-vestigated. The study aimed to determine the relationship between the concepts in order to explain the extent to which the personality traits possessed by this situation were evaluated by evaluating the stress experienced by cabin officers who are seen as a stress-ful occupational group. The motivation of the study is that the effect of the A / B type personality model on perceived stress has not been examined before on such a profession. In this study, the relationship between the concepts is discussed under a single model. Questionnaires were applied to the cabin staff working in an airline company. In this context, a total of 200 cabin personnel were reached. As a result of the statistical analyzes, it was aimed to reveal the level of the role of A / B Type personality traits on perceived stress. Although there is a statistically significant relationship from the research, it is concluded that this effect is weak. In the following studies, when examining the stress of cabin staff, it was concluded that more independ-ent variables should be taken into the model.