Cabin crew selection with the multimoora method: An Application in an airline company
Multimoora yöntemi ile kabin ekibi seçimi: Bir hava yolu şirketinde uygulama
  1. Tez No: 911579
  2. Yazar: MERVE DAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ OSMAN KUŞAKCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, çok kriterli karar verme, havacılık sektörü, kabin memuru, Bulanık mantık, çok kriterli karar verme, havacılık sektörü, kabin memuru seçimi, MULTIMOORA
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hava Taşımacılığı Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Gelişen dünyada işletmelerin rakiplerine karşı güçlü olmak ve devamlılıklarını sağlamlaştırmak için yenilikleri yakından takip etmeleri gerekir. Bunu başarmak için işletmelerinin imajını geliştirecek çeşitli faaliyetlerde bulunmaları gerekir. Hedeflenen kalite, başarı ve kazancı elde etmek için en iyi özelliklerle donatılmış çalışanların seçilmesi gerekir. Rekabetçi piyasada işletmeye artı değer katacak insan kaynaklarının üst düzey özellikler taşıması, iyi bir eğitim sürecinden geçmiş olması ve işletmeye bağlılıklarının devam etmesi önemlidir. Bütün bu nedenler, insan kaynakları yönetiminin önemini her geçen gün arttırmaktadır. Etkin insan kaynakları yönetimi, özellikle değişen yaşam koşullarından etkilenen havacılık sektöründe kritik bir rol oynamaktadır. Özellikle kabin hizmetleri, havayolu şirketlerinin görünen yüzünü temsil eden, yolcularla direkt iletişim kuran, olumlu veya olumsuz imajın belirleyicisi olacak faaliyetleri kapsayan bir alan olduğundan müşterilerin beklentilerine karşılayacak personel temini sürecini titizlikle sürdürmek durumundadır. Bu nedenle rekabet sürecini olumlu yönetecek, havayolu şirketlerinin değerlerini temsil edecek, üstün özellikleri ile müşteri ve kalite beklentilerini karşılayacak kabin görevlilerinin istihdam edilmesi için bazı kriterler belirlenir. Bu çalışmada Türk Hava Yolları firmasının kabin memurlarında aradığı yetkinlikler ve kriterler göz önünde bulundurularak personel seçimi çalışması yapılmıştır. Personel seçimi sürecinde değişkenlik ve subjektiflikilkeleri nedeniyle çok kriterli karar verme yöntemlerinden bulanık Multimoora metodu önerilmiştir. İlk aşamaları geçen on aday, Türk Hava Yolları şirketinde personel alımında görevli uzmanlar tarafından ilgili pozisyon için gerçekleştirilen görüşmede değerlendirilmiştir. İnsan kaynakları uzmanları ile gerçekleştirilen bu görüşmeler sonucunda ortaya çıkan veriler kullanılarak MULTIMOORA yöntemiyle en iyi aday belirlenmeye çalışılmıştır. Bulguların geçerliliğinin test edilmesi amacıyla bütünleşik bir AHS-TOPSIS uygulamasının sonuçlarından da yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Businesses operating in the developing world need to keep a close eye on innovation to remain competitive and ensure continuity. To achieve this, they must undertake various activities that will promote the image of their businesses. To achieve success, profitability, and quality, it is crucial to hire the best staff. In a highly competitive market, it is important that human resources possess high-level skills, receive adequate training, and remain loyal to the company. Due to these reasons, human resources management is becoming ever more critical. Effective human resources management plays a critical role in the aviation industry, especially as it is affected by changing living conditions. Cabin services are particularly important in shaping the public perception of airline companies. The cabin crew interacts directly with passengers and carries out tasks that can leave a lasting positive or negative impression. Therefore, the recruitment process for cabin crew must be conducted with great care to ensure that customer expectations are met. Turkish Airlines conducted a study to identify the ideal personnel for cabin crew. This study took into account the competencies and characteristics that Turkish Airlines values in its cabin crew. To address the subjectivity and variability that can occur during the personnel selection process, the study recommended using the Multimoora approach, which is a multi-criteria decision-making technique.