Nevşehir il merkezinde çalışan kadın öğretmenlerin boş zaman değerlendirme eğilimleri
The leisure time tendencies of female teachers working in Nevşehir city centre
- Tez No: 589558
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HULUSİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Boş Zaman, rekreasyon, kadın öğretmen, eğilim, boş zaman değerlendirme etkinliği, Leisure time, recreation, female teacher, tendency, leisure time activities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Sanayi Devrimi, üretimde kaliteyi ve devamlılığı sağlamak adına insanlara zamanın ve zamanı kullanmada organize olmanın hayati önemini katı bir yolla benimsetmiştir. Daha önceleri tarımsal faaliyetlerin, ibadetlerin ve bazı önemli toplumsal olayların gerçekleştirilmesi için gerek duyulan zaman kavramı, Sanayi Devrimi ile bambaşka bir anlam kazanmış, adeta insanların yaşamlarının merkezine oturmuştur. Zamanın düzenlenmesi büyük ölçüde çalışma hayatının belirlediği kurallara bağlanmış ve insanların yaşama şekilleri zorunlu bir çerçeve içine alınmıştır. O dönemde bugünkü anladığımız manada boş zaman kavramından söz etmek mümkün olmasa da, üretim sistemindeki değişimler, zamanın aşamalı olarak bölümlere ayırılmasına zemin hazırlanmıştır. Boş zamanın algılanması ve pratiğe dökülme yolu birçok faktörün etkisiyle kişiden kişiye farklılık göstermektedir. İnsanların hangi boş zaman değerlendirme etkinliğini neden tercih ettiğini öğrenmek sosyolojik açıdan bakıldığında toplumsal fayda sağlanabilecek birçok yeniliğe öncülük edecektir. Bu çalışmanın konusu Nevşehir il merkezinde çalışan kadın öğretmelerin boş zamanlarını değerlendirme eğilimleridir. Bu araştırmayla birlikte, hedef kitlenin boş zaman değerlendirme konusunda algıları, tercihleri ve eğilimleri belirlenmeye çalışılmıştır. Ayrıca Nevşehir ilinde hedef kitleye uygun rekreasyon alanlarının mevcut ya da yeterli olup olmadığı da incelenmiştir. Bu çalışma betimsel bir çalışma olmakla birlikte nicel sonuçlar ortaya koymaktadır. Çalışmanın verileri anket yoluyla elde edilmiş ve anket çalışmasına Nevşehir il merkezinde çalışan 300 kadın öğretmen katılmıştır. SPSS programıyla verilerin hesaplaması yapılmış, grafik ve tablolar yine bu program aracılığıyla oluşturulmuştur. Elde edilen verilere göre, Nevşehir il merkezinde çalışan kadın öğretmenlerin yarıya yakını boş zaman kavramı ile ilgili doğru bilgi ve algıya sahip değildir. Boş zaman değerlendirme alışkanlıkları daha çok kültürel ve entelektüel yöndedir. Ayrıca, boş zamanlarını büyük oranda aileleri ile birlikte değerlendirmektedirler. Pasif etkinliklerden ziyade aktif şekilde katılabilecekleri boş zaman değerlendirme etkinliklerini tercih etmektedirler. Kültürel ve entelektüel açıdan gelişimlerine fayda sağlayan idealize edilmiş boş zaman etkinliklerine sahip oldukları ortaya çıkmıştır. Boş zamana ayırdıkları süre ile boş zaman etkinliklerinden sağladıkları fayda doğru orantılıdır ve büyük oranda fiziksel ve ruhsal fayda sağlamaktadırlar. Hedef kitle Nevşehir ilinde yeterli rekreasyon alanlarının olmadığını ve bu alanlardan yeterli düzeyde fayda sağlayamadıklarını düşünmektedir. Hedef kitlenin tercih ettikleri boş zaman değerlendirme etkinlikleri ile öğretmenlik mesleği arasında pozitif bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The Industrial Revolution allowed the people the vital importance of the time and being organized in using the time rigidly for providing a quality and durability on production. The notion of time, previously needed for practising the agricultural activities, worship and some important social events has gained a completely different meaning with the industrial revolution much more later and almost came to the center of the people's lifestyles. The regulation of time is largely tied to the rules determined by the working life and the lifestyles of the people are taken into a mandatory framework. Even though to mention about leisure time as we understand today is not possible at that period, the changes on manufacturig system has laid the groundwork gradually in seperation the time into the parts. The comprehension and the way of putting into practice of the free time differ from person to person with the effect of many factors. To find out which free time activities people prefer and why they prefer them will lead to many innovations providing social benefits from a sociological perspective. The subject of this study is the leisure time tendincies of the female teachers working in Nevşehir city centre. Through this study, perception, preferences and tendiencies of target group about free time were tried to be identified.However, it was also examined whether the recreation areas suitable for the target audience in the province of Nevşehir are available or not. This study is a descriptive study and it also puts forward quantative results. The data of study were obtained by survey and 300 female teachers working in Nevşehir city centre were participated in this survey study. The data of the study were computed, also the diagrams and charts were produced via the SPSS programme. According to data of the study, almost the half of the female teachers working in Nevşehir city centre has not got accurate knowledge and perception about leisure time. The leisure time habits of them are on the cultural and intellectual direction. In addition, they generally spend their leisure time with their family. They prefer activities that they can be active to passive ones. It revealed that they have got an idealized leisure time activities providing individual development culturally and intellectually. The amount of time they spend on leisure time is directly proportional to their benefits and they povide physical, spiritual and mental benefits mostly. The target goup think that there isn't enough recreational place in Nevşehir province and they cannot benefit from this areas. There is a positive relationship between the leisure time activities that the target group prefer and teaching profession.