Arapça'da şibih cümle ve Bakara suresi örnekliğinde incelenmesi
Sbihih sentence in Arabic and arabic and uniformity in the Qur'an investi̇gati̇on in surat al-Baqarah
- Tez No: 589572
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Nahiv, Cümle, Şibih, Zarf, Câr, Mecrûr, Nahiv, Sentence, Shibih, Adverb, jâr, majrûr
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tezde Arap Dili ve Belagatında Şibih Cümle olgusu incelenmiştir. Dilimize“cümleye benzeyen”olarak çevrilebileceği gibi yapısı bakımından yan cümlecik olarak da kabul edilebilecek olan şibih cümle, Arap Dili ve Belagatında Nahiv ilminin konusu olup, cümleyi zaman ve mekân yönünden belirli kılmakla birlikte eylem hakkında nerede, nereden, nereye ya da ne zaman, ne kadar süreyle gerçekleştiği gibi veriler sunar. Şibih cümle terkipleri, zarf-mecrûr ve câr-mecrûr olmak üzere iki şekilde kurulup cümleden çıkarılmaları durumunda cümledeki yargı kaybolmaz fakat anlamca daralma gerçekleşir. Bu terkiplerin kullanımı, cümlenin ifade ettiği yargıyı daha anlaşılır kılar ve dinleyicinin aklında oluşabilecek soruları önceden cevaplandırır. Bu sayede iletişim, daha kolay ve anlaşılır olarak sağlanmış olur. Bu çalışma, amacı itibariyle şibih cümle olgusunun cümle içerisindeki yeri ve önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the eloquence of Shibih sentence in Arabic language and expression is examined. Shibih sentence, which can be accepted as a side clause in terms of its structure as it can be translated into our language as a sentence, in Arabic language and eloquence to subject the science of Nahiv the sentence in terms of time and place where specific about the action to make specific in collaboration with act where, from where, whither or when it provides quantitative data such as how long. Shibih sentence composition adverb-majrûr and jâr-majrûr established in two ways if the sentence is removed from the sentence in the sentence is not lost, but the contraction of meaning occurs. The use of these compounds makes the judgement expressed by the sentence more understandable and responds to questions that may arise in the mind of the listener. in this way it makes the communication easier and clearer. For the purpose of this study, Shibih sentence puts forward the importance of the sentence.