Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin sona ermesinin sözleşmeden hak kazanan 3. kişilere etkisi
The effect of the termination of the construction contract on third parties who qualify from the contract
- Tez No: 589573
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN ERGÜNE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arsa Payı Karşılığı, İnşaat Sözleşmesi, Üçüncü Kişilere Etki, Sözleşmenin Sona Ermesi, Land Share Provision, Construction Contract, Effects On Third Parties, Termination Of Contract
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin sona ermesinin üçüncü kişilere etkisi yüksek lisans tezi kapsam ve sınırları içerisinde incelenmiştir. Konunun ortaya konması için arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin tanımı, unsurları, hukuki niteliği, düzenlenme biçimleri, şekli, hükümleri, sona ermesi hakkında genel bilgiler verilmiştir. Üçüncü kişilerin arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden hak kazanma biçimleri, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden doğan kişisel hakkın şerhi, aynı taşınmaza ilişkin birden fazla alacağın temliki sözleşmesi yapılması veya satış vaadine konu edilmesi halinde ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinin ifa dışında sona ermesi halinde üçüncü kişinin hukuki durumu incelenmiş, üçüncü kişilerin karşılaştığı sorunlar , doktrindeki görüşler ve Yargıtay uygulaması karşılaştırılarak çözüme kavuşturulmaya çalışılmıştır. Tüketici kavramı çerçevesinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesine Tüketicinin korunması Hakkında Kanun hükümlerinin uygulanma imkanı ve bu durumun üçüncü kişilerin hukuki durumuna etkisi değerlendirilmiştir. Son olarak tez konusuna ilişkin varılan sonuca yönelik değerlendirmede bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The impact of the termination of the construction contract for land share to third parties was examined within the scope and limits of the master's thesis. General information about the definition, elements, legal status, arrangement forms, form, provisions and termination of the construction contract in exchange for the share of land for the presentation of the subject has been given. The manner in which third parties qualify from the construction contract in exchange for the land share, the personal right arising from the construction contract in exchange for the land share, the contract of transfer of multiple receivables related to the same property, or the subject of the promise of sale and in the event that the construction contract for land share ends outside of performance, the legal status of the third party is examined, the problems faced by third parties, the opinions in the doctrine and the application of the Supreme Court's appeals are resolved tried to reconcile it. Within the framework of the consumer concept, the possibility of applying the provisions of the Law on Consumer Protection to the construction contract in exchange for land share and its effect on the legal status of third parties have been evaluated. Finally, an evaluation was made regarding the conclusion reached on the thesis subject.