Joseph Freiher Von Eichendorff'un ''Bir Haylazın Hayatı'' adlı romanıyla Yusuf Atılgan'ın ''Aylak Adam'' adlı romanında flanörlük
Flaneur in the novels from eichendorff 'aus dem leben eines taugenichts' and Yusuf Atilgan's 'Aylak Adam'
- Tez No: 589571
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, Türk Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Joseph von Eichendorff, Yusuf Atılgan, Yürümek, Flanörlük, Psikoloji, Joseph von Eichendorff, Yusuf Atılgan, Walking, Flaneur, Psychology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Alman Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın temel konusu 19. yüzyıl Paris pasajlarında başlayan ve günü-müze kadar ulaşan flanörlük olgusunun edebi etiyolojisinin yürümek eylemi çerçeve-sinde incelenmesidir. Yürümek ve flanörlük kavramlarına her yönüyle değinilen bu çalışmada Alman yazar ve şair Joseph von Eichendorff'un“Aus dem Leben eines Taugenichts”romanı ile Yusuf Atılgan'ın“Aylak Adam”romanı flanörlük kavramı-nın incelemesi bakımından temel kaynak görevi üstlenmiştir. Çalışmanın giriş bölümünde yürümenin tarihi, gelişimi, edebi yönleri, flanörlük kavramıyla ilişkisi ve flanörlüğün edebi yönleri ele alınmıştır. Birinci ve ikinci bölümde ise Eichendorff'un ve Yusuf Atılgan'ın romanlarındaki ana karakterler psi-kolojik açıdan incelenerek flanörlükle olan ilişkilerine değinilmiştir. Her iki eserde de ele alınan flanörlük kavramı son bölümde flanörlük açısından karşılaştırılıp sonuca varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main subject of this study is to examine the literary etiology of the phe-nomenon of flaneur that started in the 19th century Paris passages and reached to the day within the framework of the action of walking. In this study, in which the con-cepts of walking and flaneur are mentioned in all aspects, the novel“Aus dem Leben eines Taugenichts' by German writer and poet Joseph von Eichendorff, and Yusuf Atılgan's novel ”Aylak Adam" served as the main source for the study of flaneur concept. In the introductory part of the study, history, development, literary aspects of walking, relationship with flaneur concept and literary aspects of flaneur are discus-sed. In the first and second chapters, the main characters in Eichendorff's and Yusuf Atılgan's novels are examined in terms of psychology and their relations with flaneur are discussed. In the last chapter, the concept of flaneur which is discussed in both works has been compared and concluded in terms of flaneur.