Resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersindeki motivasyonlarıyla ilgili tutumlarının karşılaştırılması - Adana ili örneği -
Comparision of attitudes of state and private secondaryschool students' about their motivation in the English course -adana province example-
  1. Tez No: 589624
  2. Yazar: SERAP İDİKUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivation, learning motivation, external motivation, inner motivation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Uzun yıllardır ülkemizde yabancı dil öğretiminde motivasyonun rolü tartışılan bir konu olmuştur. Aynı zamanda problem yaşanan konulardan biri de yabancı dil derslerinde karşılaşılan motivasyon sorunudur. Çünkü akademik anlamda başarıyı etkileyen en önemli unsur motivasyondur. Çoğu araştırmacı motivasyon seviyesi arttıkça yabancı dil öğrenme düzeyinin de artacağını ve öğrencilerin daha kolay bir şekilde yabancı dil öğreneceğini savunmuştur. Aynı zamanda araştırmacılar savundukları iddiaları yaptıkları çalışmalarla da desteklemişlerdir. Araştırma tezin geçerliliğini test etmek ve elde edilen bulgular yardımıyla eğitimcilere faydalı olabilmek amacıyla yapılmıştır. Bu araştırmada, Türkiye'de resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin yabancı dil dersindeki motivasyon tutumları incelenmiştir. Aynı zamanda resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin yabancı dil motivasyon tutumları arasındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Bu nedenle özellikle özel ve devlet olmak üzere farklı iki okul türü seçilmiştir. Çalışmanın evreni, Adana merkez ilçede yer alan Çukurova Özel Çözüm Ortaokulu ile Seyhan Kasım Sacide Ener Ortaokulu 5, 6, 7 ve 8. Sınıfa devam eden 747 öğrenciden Rastgele Örneklem (Random Sampling) yoluyla elde edilen verilerden oluşmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak Anket Metodu (Survey Method) kullanılmıştır. Araştırmada katılımcılara Akademik Motivasyon Ölçeği-AMÖ (Academic Motivation Scale) uygulanarak farklı okul tipi (Resmi ve Özel Okul), cinsiyet, ilkokuldan mezun olduğu okul ve öğrenim gördüğü sınıf düzeyinin (5, 6, 7 ve 8. sınıf) motivasyon üzerinde anlamlı etkisinin olup olmadığı incelenmiştir. Özel Okul ve Devlet okulunda eğitim gören öğrencilerin motivasyon seviyeleri arasındaki fark tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada SPSS 22 (Statistical Package For The Social Sciences) programı kullanılarak, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Analizi ve Bağımsız Örneklem t-Testi Analizleri (Independent Sample t-Test Analysis) yapılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, motivasyon düzeyinin cinsiyete ve okul türüne (Resmi-Özel Okul) göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında, yabancı dil öğreniminde motivasyonun en önemli unsur olduğu saptanmıştır. Ayrıca motivasyonun sürdürülmesi için farklı yöntem ve araçlardan faydalanarak çeşitli stratejiler oluşturulmalıdır. Bu çalışmada resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersindeki motivasyon tutumları ile okul türü arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular incelendiğinde, erkek öğrencilerin“Başarıya Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”,“Uyarım Yaşamaya Yönelik İçsel Motivasyon-UYİM”ve“İçe Yansıyan Dışsal Motivasyon-İYDM”boyutlarında resmi okullarda öğrenim gören öğrencilerin özel okullarda öğrenim gören öğrencilerden daha yüksek puan aldığı, yapılan t-testi analizi ile bu farklılığın anlamlılık seviyesine ulaştığı saptanmıştır. Bununla birlikte,“Bilmeye Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”,“Belirlenmiş Dışsal Motivasyon-BYİM”,“Dışsal Motivasyon-Dış Düzenleme-DMDD”ve“Motivasyonsuzluk-M”boyutlarında resmi ve özel ortaokul öğrencileri arasında anlamlı bir farklılık gözlenmediği tespit edilmiştir. Resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersindeki motivasyon tutumlarının öğrencilerin ilkokuldan mezun olduğu okul türüne göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre;“Motivasyonsuzluk-M”boyutunda, ilkokulda özel okuldan mezun olmuş ortaokul öğrencilerinin resmi okuldan mezun olan öğrencilere göre daha yüksek puan aldığı, yapılan t-testi analizi bu farklılığın anlamlılık seviyesine ulaştığını göstermektedir. Bununla birlikte, öğrencilerin ilkokuldan mezun olduğu okul türü ile“Bilmeye Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”,“Başarıya Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”,“Uyarım Yaşamaya Yönelik İçsel Motivasyon-UYYİM”,“Belirlenmiş Dışsal Motivasyon”,“İçe Yansıyan Dışsal Motivasyon-İYDM”ve“Dışsal Motivasyon-Dış Düzenleme-DM”boyutlarında resmi ve özel okul öğrencileri arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersindeki motivasyon tutumlarının cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla t-testi analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre;“İçe Yansıyan Dışsal Motivasyon-İYDM”ve“Dışsal Motivasyon-Dış Düzenleme-DMDD”boyutlarında erkek öğrencilerin kız öğrencilere göre daha yüksek puan aldığı, yapılan t-Testi Analizi bu farklılığın anlamlılık seviyesine ulaştığını göstermektedir. Bununla birlikte,“Bilmeye Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”,“Başarıya Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”,“Uyarım Yaşamaya Yönelik İçsel Motivasyon-UYYİM”ve“Belirlenmiş Dışsal Motivasyon-BDM”ve“Motivasyonsuzluk-M”boyutlarında kız ve erkek öğrenciler arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Resmi ve özel ortaokul öğrencilerinin İngilizce dersindeki motivasyon tutumlarının özel okullarda öğrenim gören öğrencilerin sınıf düzeyi ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiye göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek amacıyla Korelasyon Analizi yapılmıştır. Elde edilen Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı Analiz sonuçlara göre, özel okullarda öğrenim gören ortaokul öğrencilerinin sınıf düzeyi ile“Bilmeye Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”,“Başarıya Yönelik İçsel Motivasyon-BYİM”ve“İçe Yansıyan Dışsal Motivasyon-İYDM”arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Bununla birlikte özel okullarda öğrenim gören öğrencilerin sınıf düzeyi ile“Uyarım Yaşamaya Yönelik İçsel Motivasyon-UYYİM”,“Belirlenmiş Dışsal Motivasyon-BDM”,“Dışsal Motivasyon-Dış Düzenleme-DMDD”ve“Motivasyonsuzluk-M”arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. AnahtarKelimeler: Motivasyon, öğrenme motivasyonu, dışsal motivasyon, içsel motivasyon
Özet (Çeviri)
For long years the role of motivation in foreign language teaching has been a controversial issue in our country. At the same time, one of the problems encountered in foreign language courses is the motivation problem. Because the most important factor that affects academic success is motivation. Most researchers have defended the idea that if motivation level increases, foreign language learning level increases too and students learn foreign language easier. At the same time, researchers supported their claims with their studies. The research was conducted to test the validity of the thesis and be useful to the educators with the help of the findings. In this research, motivation attitudes of state and private secondary school students in foreign language courses in Turkey were examined. At the same time, the relationship between foreign language and motivation attitude of state and private secondary school students was tried to be determined. For this reason, two different types of schools, especially state and private, were selected. The population of the study consisted of data obtained from 747 students with Random Sampling from Çukurova Özel Çözüm Secondary School and Seyhan Kasım Sacide Ener Secondary School 5th, 6th, 7th and 8th grade students in Adana central district. The Survey Method was used as a data collection tool. In the research, the participants were applied the Academic Motivation Scale-AMS and there was a significant effect on the motivation of different school (State and Private) type, gender, school and primary school (5, 6, 7 and 8th grade) was not examined. The difference between motivation levels of the students in private and public schools was tried to be determined. In the study, Pearson Product Moment Correlation Coefficiency and Independent Sample t-Test Analysis were performed by using Statistical Package for Social Sciences-SPSS 22 Programme. According to the results, it was found that the motivation level differred according to the gender and school type (state and private school). In the light of the data obtained, it was found that motivation is the most important factor in foreign language learning. In addition, a variety of strategies should be developed by using different methods and tools to maintain motivation. In this study, the relationship between types of school and motivation attitudes of public and private secondary school students in the English course was examined. When the findings obtained from the study were examined, it was observed that male students who were educated in public schools had higher scores than female students in the dimensions of“Intrinsic Motivation For Success-IMFS”, and“Stimulation Intrinsic Motivation For Life-SIMFL”and“Internally Motivated External Motivation-IMEM”dimensions. It was found that this difference reached the level of significance by“t-Test Analysis”. However, it was found that there was not a significant difference between the state and private secondary school students in the dimensions of“Inner Motivation For Knowledge-IMFK”,“Determined External Motivation-DEM”,“External Motivation External Regulation-EMER”and“Motivationless-M”. It was examined whether motivation attitudes of the students in state and private secondary schools differred according to the type of school in which students graduated from primary school. According to the results obtained; in the“Motivationlessness-M”dimension, secondary school students who graduated from private school received higher scores than those who graduated from state school, and t-Test Analysis showed that this difference reached the significance level. However, with the type of school in which students graduated from primary school,“Intrinsic Motivation For Knowing-IMFK”,“Intrinsic Motivation For Success-IMFS”,“Intrinsic Motivation For Stimulation-IMFS”,“Intrinsic Motivation To Know-IMTK”. There was not a significant difference between the state and private school students in terms of“External Motivation External Regulation-EMER”dimensions. Correlation Analysis was conducted to determine whether motivation attitudes of the state and private secondary school students differed according to the relationship between the level of motivation and the level of motivation in the English lesson students who attends private schools. According to the results of the Pearson Product Moment Correlation Coefficiency Analysis, there is a negative relationship between the grade level of secondary school students studying in private schools and“Intrinsic Motivation to Know-IMTK”,“Intrinsic Motivation For Success-IMFS”,“Intrinsic Motivation For Success-IMFS”and“Intrinsic Motivation For Reflection-IMFR”a relationship was determined. However, there was not a significant relationship between the grade level of students in state and private schools in the“Internal Motivation-IM”,“Determined External Motivation-DEM”,“External Motivation-External Regulation-EMER”and“Motivationlessness-M”dimensions.