Meslek yüksekokulu çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin iletişim becerileri ile mizah kullanımları arasındaki ilişkinin incelenmesi (MAKÜ örneği)
Examination of the relationship between communication skills with humour usage of vocational school children's education department students (MAKU sample)
  1. Tez No: 589640
  2. Yazar: MEHTAP AKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN KÖSE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek Yüksekokulu, Çocuk Gelişimi, Mizah Kullanımı, İletişim Becerileri, Okul Öncesi Eğitim, Vocational School, Child Development, Use of Humor, Communication Skills, Pre-School Education
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
Okul öncesi eğitim bir çocuğun hayatının en önemli dönemlerinden biridir. Bu dönem hem çocuğun öğrenme becerisinin en üst düzeyde olduğu, hem de gelişiminin çok hızlı olduğu bir dönemdir. Bu dönemde çocuğa eğitim verecek olan çocuk gelişimi uzmanlarının almış oldukları eğitim ve bu çocuklara karşı olan tutum ve davranışları çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, meslek yüksekokullarında çocuk gelişimi bölümü öğrencilerinin iletişim becerileri ile mizah kullanımları arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Korelasyonel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan bu çalışma, Burdur ili, Bucak ilçesi, Hikmet Tolunay Meslek Yüksekokulu, Çocuk Gelişimi bölümünde öğrenim gören 102 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Öğrencilere Orhon tarafından geliştirilen“Ergenlikte Mizah Ölçeği”ile Korkut tarafından geliştirilen“İletişim Becerileri Ölçeği”aynı gün ve saatte uygulanmıştır.Ergenlikte mizah ölçeği 35 maddeden oluşan 4'lü Likert ölçeğidir ve üç faktörden oluşmaktadır. İletişim becerileri ölçeği bireylerin iletişim becerilerini nasıl değerlendirdiklerini anlamak amacıyla geliştirilmiş 5'li Likert ölçeğidir ve 25 maddeden oluşmaktadır. Araştırmada korelasyonel araştırma modeli kullanılmıştır. Korelasyon analizi, iki değişken arasında ilişki olup olmadığını ve eğer bir ilişki varsa bu ilişkinin ne yönde ve ne derece olduğunu saptamak amacıyla kullanılan bir istatistiksel araştırma yöntemidir.Elde edilen veriler istatistiksel analiz programı ile analiz edilmiştir. Veri analızleri sonucunda mizah ölçeğinin alt boyutları ile iletişim becerileri ölçeği birlikte değerlendirildiğinde iki ölçek arasındaki anlamlı ilişkinin, mizah ölçeğinin kaygı ile başa çıkma boyutundan kaynaklandığı görülmüştür. Başka bir deyişle öğrenciler açısından mizahın kaygı ile başa çıkmak için kullanılması iletişim becerileriyle anlamlı bir ilişki göstermektedir. Elde edilen bulgulara yönelik tartışma çalışmada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Pre-school education is one of the most important periods of a child's life. This is a period in which the child's learning skills are at the highest level and his development is very rapid. In this period, the education of child development experts who will give education to children and attitudes and attitudes towards these children are very important. The aim of this study is to examine the relationship between communication skills and humor usage of Child Development students in vocational schools. This study was carried out using correlation research method, in Bucak District of Burdur province, Hikmet Tolunay Vocational School, Child Development Department of 102 students. The“humor scale in adolescence”developed by Orhon and the“communication skills scale”developed by Korkut were applied on the same day and hour. The humor scale in adolescence is a 4-volume Likert scale consisting of 35 items and it consists of three factors. Communication Skills Assessment Scale is a 5-li likert type scale developed to understand how individuals evaluate communication skills and it consists of 25 items.the correlational research model was used in the study. Correlation analysis is a statistical research method used to determine if there is a relationship between two variables and if there is a relationship, what direction and degree this relationship is.Data were analyzed using statistical analysis program. As a result of data analysis, the relationship between the subtypes of the humour scale and the communication skills scale was evaluated together, and the humour scale was found to be related to the severity of anxiety. In other words, the use of humor to deal with anxiety in terms of students shows a meaningful relationship with communication skills.