Arap şiirinde ağıt görünüşleri
Aspects of lamentation in arabic poetry
- Tez No: 589653
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMAD ALKHALIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arabic poet, Poet, Lamentation, topic, Sorrow
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Arap şairlerin şiirlerinde yer verdikleri mersiye temalarını ele alan bu çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Arap şiirinin tanımı, öğeleri ve tarihsel sürecine değinilmiştir. Birinci bölümde mersiyenin tanımı, türleri, öğeleri, insana, nefse ve insan dışındaki varlıklara yazılan mersiye olarak ayrılan mersiye temaları incelenmiştir. İkinci bölümde ise, mersiyelerin toplumda bireyler üzerindeki rolünden ve onlar üzerindeki etkilerinden bahsedilmiştir. Mersiye şiirleri incelenirken, Arapların mersiye yazdıkları herşeyden bir örnek verebilmek ve bu mersiyelerin içinde bulunduğu şartları yansıtabilmek adına modern kaynaklara ek olarak klasik kaynaklara da başvurulmuştur. Bu çalışmada analitik betimleyici anlatım yöntemi esas alınmış olup, çalışma her iki bölümüyle“Araplar neye mersiye yazdılar? Mersiyelerin bireyler ve toplum üzerindeki etkileri nelerdir? Şairler mersiye şiirleriyle duygularını dile getirebilmişler midir?”gibi sorulara cevap arayışı içinde olmuştur. Çalışma, mersiyelerin incelenmesi neticesinde elde edilen sonuçlara yer verilerek sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research paper examines the topics that Arab poets lamented in their poetry, consisting of an introduction and two chapters. In the introduction the definition of Arabic poetry was introduced along with it's elements and periods. The first chapter deals with the definition of lamentation, it's types, it's history and with the topics of lamentation, which is divided into human, non-human and self-lamentation. The second chapter deals with the role of lamentations in society and their impact on individuals. The researcher relied on traditional along with modern sources to explore these poems in an attempt to give examples of all the topics that Arab poets lamented in their poems and the circumstances surrounding them using the descriptive analytical approach. The study attempts to answer these questions: what did the Arabs lament? What is the impact of lamentations on individuals and society? And were the poets able to express their feelings through this poems? Finally, the research is concluded with the results of studying these lamentations.