İngilizce öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlık yeterliliği açısından değerlendirilmesi (Erciyes Üniversitesi örneği)
Evaluation of English language instructors in terms of assessment literacy (Erciyes University sample)
- Tez No: 589704
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, Ölçme ve değerlendirme okuryazarlığı, yeterlilik, İngilizce öğretim elemanları, Literacy, Assessment literacy, Competency, English language instructors
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tüm eğitim etkinliklerinde bireylerin tayin edilen hedeflere ulaşıp ulaşamadıklarını tespit etmek ölçme ve değerlendirme ile mümkündür. Eğitim sürecinin en temel öğelerinden biri olan ölçme ve değerlendirmenin sağlıklı yapılabilmesi için öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme okuryazarı olabilmeleri çok büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde yabancı dil öğretiminde İngilizce öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme okuryazarlığı becerilerine malik olmaları gerektiği de bir diğer önemli husustur; ancak literatürde var olan çalışmalar incelendiğinde yabancı dil öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlık yeterliliklerine çok fazla değinilmediği açıkça görülmüş ve bu araştırmayı yapma ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu yüzden bu çalışma, İngilizce öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlığı konusundaki yeterliliklerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde tasarlanan bu araştırmanın çalışma grubunu, Kayseri ilinde bulunan bir devlet üniversitesinde görev yapmakta olan 15 İngilizce öğretim görevlisi oluşturmaktadır. Araştırmada, öğretim görevlilerine görüşme uygulanmış olup öğretim görevlilerinin görüşleri yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Görüşme formunda yer alan açık uçlu sorular ilgili literatür dikkate alınarak araştırmacı tarafından hazırlanmış ve uygulama öncesi uzmanların görüşüne başvurularak son şekli verilmiştir. Toplanan veriler, içerik analizi yöntemiyle betimlenmeye çalışılmış ve yorumlanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcıların ölçme ve değerlendirme sürecinin temel ilkelerine hakim olduğu, öğrenme-öğretme sürecine yönelik etkili geri bildirim sağladıkları görülmüştür. Ancak değerlendirme kolaylığı ve objektif bir yöntem olması nedeniyle öğretim elemanları tarafından en fazla kullanılan ölçme aracının çoktan seçmeli sınavlar olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, katılımcıların ölçme süreci sonunda verileri değerlendirmek için istatistiksel veri analizleri yapmadıkları ve alternatif ölçme değerlendirme tekniklerini kullanma eğilimlerinin düşük olduğu görülmüştür. Bunun yanı sıra, araştırma bulguları katılımcıların büyük çoğunluğunun ölçme değerlendirme konusundaki öz yeterlik algılarının düşük olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak öğretim elemanlarının ölçme ve değerlendirme okuryazarlık yeterliklerinin orta düzeyde olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In all educational activities, it is possible to determine whether individuals have achieved the assigned targets or not with assessment and evaluation. It is crucial for the teachers to have assessment abilities in order to carry out assessment and evaluation efficiently which is one of the most basic elements of education process. Another important issue is that English teachers in our country must have the skills of assessment and evaluation literacy in foreign language teaching; however, when the existing studies in the literature are examined, it can clearly be seen that assessment literacy competencies of English language teachers are not mentioned much in those studies and so the necessity of doing this research has been raised. Therefore, this study aims to determine the competencies of English language instructors in terms of assessment and evaluation. The study group of this research, which is designed within the framework of a qualitative research approach, consists of 15 English language instructors working at a state university in Kayseri. The interview was conducted with the instructors and the opinions of instructors were obtained through semi-structured interview form. Open-ended questions in the interview form were prepared by the researcher considering the relevant literature and finalized by asking the opinions of the experts before application. The collected data were tried to be described and interpreted by content analysis method. Findings obtained from the research point out that the participants are familiar with basic principles of assessment and evaluation process and they provide effective feedback for teaching-learning process. However, it was found out that the most widely used assessment instrument by the instructors is multiple-choice exams due to the fact that they are objective methods and easy to evaluate. In addition, the participants do not perform statistical data analysis to evaluate the data at the end of assessment process and their tendency to use alternative assessment techniques is low. Moreover, the majority of participants have low level of self-efficacy about assessment and evaluation. As a result, it can be said that that assessment literacy competencies of the instructors are at middle level.