Investigating perceived language testing and assessment literacy levels of English language instructors: A suggested training syllabus
İngilizce öğretim görevlilerinin algılanan dil ölçme ve değerlendirme okuryazarlık düzeylerinin araştırılması: Önerilen eğitim müfredatı
  1. Tez No: 714520
  2. Yazar: SEDA AÇIKPORTALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP GÜLŞAH KANİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dilde Ölçme ve Değerlendirme, Hizmet İçi Eğitim, Sınıf Odaklı Ölçme, Ölçmenin Amaçları, Ölçme Değerlendirmenin İçeriği ve Kavramları, Alternatif Değerlendirme, Eğitim Müfredatı, Language Testing and Assessment, In-service Training, Classroom-focused Testing, Purposes of Testing, Content and Concepts of Testing, Alternative Assessment, Training Syllabus
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Araştırmanın amacı, Türkiye'nin farklı yerlerinde İngilizce hazırlık programlarında çalışan İngilizce okutmanlarının dilde ölçme ve değerlendirme eğitim düzeylerini ve eğitim ihtiyaçlarını keşfetmektir. Mezun olunan lisans programının dilde ölçme ve değerlendirme eğitim düzeylerine ve eğitim ihtiyaçlarına etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nicel veri toplama ile başlayan nitel veri ile devam eden sıralı açıklayıcı desen benimsenmiştir. Öcelikle, sınıf odaklı dil ölçme ve değerlendirme, ölçmenin amaçları ve içerik ve kavramları hakkında eğitmenlerin algıladıkları eğitim düzeylerini ve ihtiyaçlarını ortaya çıkarmak için Vogt ve Tsagari (2014) tarafından geliştirilen“Öğretmen Anketi”80 İngilizce öğretim görevlisine uygulanmıştır. Nitel aşamada ise, eğitim ihtiyaçlarını ve dilde ölçme değerlendirme uygulamalarını daha fazla araştırmak için ankete katılanlardan 8 eğitmenle yazılı görüşmeler yapılmıştır. Anket verileri SPSS versiyon 25 ile hesaplanmıştır. Ortaya çıkan en önemli bulgulardan biri, tüm öğretim elemanlarının dilde ölçme ve değerlendirme hakkında sınırlı bilgiye sahip oldukları ve tüm alanlarda çok az eğitimli oldukları görülmüştür. En fazla eğitimin dilde ölçme ve değerlendirmenin içerik ve kavramlarında ihtiyaç duyulduğu algılanmasına rağmen en çok bu alanda eğitim aldıklarını belirtmişlerdir. Öğretim görevlileri, dilde ölçme ve değerlendirmeyle ilgili daha fazla eğitime ihtiyaçları olduğundan da bahsetti. İngilizce öğretmenliği bölümü mezunu olan ve olmayan öğretim görevlilerinin algılanan eğitim seviyelerinde önemli bir fark olsa da eğitim ihtiyaçlarında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Bulgular nitel verilerle de desteklenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular göz önünde bulundurularak, anket ve görüşmelerde belirlenen tüm ihtiyaçları içeren amaca hizmet edecek şekilde dilde ölçme ve değerlendirme eğitim müfredatı hazırlanmıştır. Önerilen eğitim müfredatı, İngilizce öğretim görevlilerinin ihtiyaçlarına göre şekillendiğinden hizmet içi eğitimler için yol gösterici olacaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to explore the perceived language testing and assessment training levels and training needs of English language instructors working in English preparatory programs in different parts of Turkey. It was aimed to investigate the effect of the program they graduated from on their training levels in and training needs for Language Testing and Assessment (LTA). A mixed-method research design was employed. A sequential explanatory design, starting with the quantitative data collection and proceeding with the qualitative data, was adopted in this research. Firstly,“Teachers' Questionnaire”by Vogt and Tsagari (2014) was administered to 80 English language instructors to reveal the perceived training levels and needs of the instructors. With respect to the qualitative phase, written interviews were conducted with 8 instructors from those who participated in the questionnaire to further investigate their training needs and LTA practices. The questionnaire data were calculated with (SPSS). All instructors had limited knowledge about LTA and found out to be little trained in all the domains of LTA. From all the domains, the most training was perceived to be needed in the contents and concepts of LTA although they stated they received the most training in this domain. The instructors mentioned the need for further training sessions about LTA. There was a significant difference in the perceived training levels of ELT and non-ELT graduate instructors, while no significant difference was found in their training needs. These findings were also supported by the qualitative data. An LTA training syllabus was prepared to serve the purpose. The training syllabus could be a guide for in-service training courses about language testing.