Assessing environmental health literacy and related factors among university students
Üniversite öğrencilerinde çevre sağlığı okuryazarlığının ve ilgili faktörlerin değerlendirilmesi
- Tez No: 903281
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALE ARIK TAŞYIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Okuryazarlık, Sağlık Okuryazarlığı, Çevre Sağlığı Okuryazarlığı, Çevre Okuryazarlığı, Çevresel Risk, Bilgi, Tutumlar, Davranışlar, Hava, Yiyecek, İletişim, Literacy, Health Literacy, Environmental Health Literacy, Environmental Literacy, Environmental risks, knowledge, attitudes, behaviors, air, food, water, communication
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET AGHA, M. (2024). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE ÇEVRE SAĞLIĞI OKURYAZARLIĞININ VE İLGİLİ FAKTÖRLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. YEDİTEPE ÜNİVERSİTESİ, SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ, HALK SAĞLIĞI ANABİLİM DALI, YÜKSEK LİSANS TEZİ, İSTANBUL, TÜRKİYE. Bu çalışmanın temel amacı, üç çevre sağlığı faktörüne ilişkin bilgi, tutum ve davranışları değerlendirmek, öğrencilerin çevre sağlığı terminolojisine yönelik bilinç ve farkındalık düzeylerini ölçmek ve çevresel tehlikelerin önemini vurgulamaktır. Ayrıca, çevre sağlığı okuryazarlığı (EHL) ile ilgili bir tartışmayı teşvik etmek hedeflenmiştir. Araştırmaya 18-36 yaş aralığındaki 206 öğrenci katılmıştır. Katılımcılar, 2022-2023 Bahar Yarıyılı ve 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Yeditepe Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerdir. Çalışma, kolayda örnekleme yöntemiyle gerçekleştirilmiş kesitsel bir çalışmadır ve İstanbul'daki Yeditepe Üniversitesi'nde yapılmıştır. Araştırmada dört fakülte dikkate alınmıştır: Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Hukuk Fakültesi öğrencileri. Veri toplama yöntemi olarak tüm katılımcılara çevrimiçi formu doldurarak araştırmaya gönüllü olarak katılmaları için bilgi verilmiştir. Araştırmaya başlamadan önce, eğitimciler ve öğretim elemanlarının izni alınarak (Google Form) çevrimiçi bir anket doldurulmuştur. Anket iki bölümden oluşmaktadır: ilk bölüm sosyo-demografik özellikleri (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi ve fakülte gibi) toplamak, ikinci bölüm ise“değerlendirme için temel sorular”a dayanarak EHL düzeyini değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır. Öğrencilerin bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi yapılmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS İstatistik 26.0 programı ile analiz edilmiştir. Sayısal değişkenler ortalama, kategorik değişkenler ise sayı (n) ve yüzde (%) olarak temsil edilmiştir. Normallik testleri uygulanmış ve verilerin normal dağılmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle parametrik olmayan bağımsız t-testleri, iki grup için Mann-Whitney testi, üç grup için Kruskal-Wallis testi ve diğer analizler yapılmıştır. Ayrıca, değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için Spearman korelasyonu kullanılmıştır. Medyan değerler bilgi, tutum ve davranış için yüksek ve düşük puanları tahmin etmek amacıyla kullanılmıştır. Medyanın altındaki puanlar düşük, medyanın üzerindeki puanlar ise yüksek olarak sınıflandırılmıştır. Anketin geçerliliği ve güvenirliği değerlendirilmiş, ölçeklerin çeviri ve geri çeviri işlemleri yapılmıştır. Türkçe bilen iki uzman doktor, her iki enstrümanı da İngilizceden Türkçeye çevirerek süreci tersine çevirerek Türkçe versiyonunu oluşturmuştur. Anketin güvenirliği de Cronbach alfa ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları, Türk yetişkin öğrenciler arasında çevre sağlığı okuryazarlığı kavramının anlaşılmasının, potansiyel maruz kalma riskinin öneminin anlaşılmasının, maruziyetin azaltılmasının ve bireylerin ile toplumun daha iyi sağlık durumunun anlaşılmasının faydalarını vurgulamaktadır. Genel olarak, çalışma üniversite öğrencileri arasında EHL'yi etkileyen faktörlere ilişkin değerli bilgiler sunmaktadır. Yaş grupları ve eğitim düzeyleri arasında tutarlı bilgi ve tutumlar gözlemlenmiş olmakla birlikte, önemli cinsiyet farklılıkları ve fakülteye özgü farklılıklar, hedeflenen eğitim stratejilerine duyulan ihtiyacı vurgulamaktadır. Bu eşitsizlikleri gidermek ve kapsamlı EHL eğitimini teşvik etmek suretiyle üniversiteler, çevre okuryazar ve sorumlu bireylerin yetiştirilmesine önemli katkılarda bulunabilir. Üniversite öğrencilerinin çevre sağlığı okuryazarlığı üzerine yapılan bu çalışma, çevre sorunlarına yönelik bilgi, tutum ve davranışlarını etkileyen faktörlere ilişkin değerli bilgiler sunmaktadır. Farklı yaş grupları ve eğitim geçmişleri arasında tutarlı EHL düzeyleri ortaya koymakta ve öğrenciler arasında çevre sorunlarına yönelik evrensel bir endişe temeline işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AGHA, M. 2024. ASSESSING ENVIRONMENTAL HEALTH LITERACY AND RELATED FACTORS AMONG UNIVERSITY STUDENTS. YEDITEPE UNIVERSITY, INSTITUTE OF HEALTH SCIENCE, DEPARTMENT OF PUBLIC HEALTH. MASTER OF SCIENCE. ISTANBUL, TURKEY. The main aim of the study is to assess knowledge, attitude, and behavior in relation to three environmental health factor, assess the consciousness and awareness level of students towards Environmental Health terminology, and highlight the importance of surrounding environmental hazards. Moreover, to highlight and spark a discussion about EHL. The study involving 206 students aged between 18-36 years old. who are studying in the Spring semester of the 2022-2023 and Fall Semester of 2023-2024 academic year. The research study is a cross-sectional study applying convenience sampling method and it is conducted at the Yeditepe University in Istanbul, Turkey. Four faculties were considered in the study. Faculty of Medicine, Faculty of Health sciences, Faculty of Engineering, and Faculty of Law students. In data collection method all participants have been informed that they have accepted to participate in the study voluntarily by filling out the online form. They have completed an online questionnaire by (google form) prior to the study after seeking the (instructors and lecturers) permission. The questionnaire is divided into two parts: the first part aimed to collect socio-demographic characteristics (e.g., age, gender, education level, and faculty..), the second part evaluated the EHL level based on the“core questions for assessment”of knowledge, attitude, and behaviour of students. All obtained data analyzed with IBM SPSS statistical 26.0. program. numeric variables; with mean, categorical variables represented as numbers (n) and percentages (%). Normality tests were applied and data was not normally distributed. Therefore, non-parametric Independent T-tests were applied, Mann-Whitney test for two groups and Kruskal Wallis test for three groups and more to analyze the data. Additionally, Spearman correlation was used to find associations between variables. Median values were used to estimate high and low scores for Knowledge, Attitude, and Behavior. Scores below the Median were classified as low, while those above the Median were classified as high. The translation and back translation process were performed for the scales that are being used. A panel of two expert doctors of“Native Turkish”with a knowledge of the Turkish language, translated both instruments from English into Turkish and reversed the process and form the Turkish version of the instrument. The reliability of the questionnaire were assessed either. Cronbach's alpha has been used to assess the reliability of the scales that are being used in this study. The results of the study highlight the benefits of understanding the concept of Environmental Health Literacy among Turkish adult students, understand the importance of potential risk of the exposures, decrease of the exposure, and better health of individuals and community. Generally, the study provide valuable insights into the factors that impact on EHL among university students. While there are consistent levels of knowledge and attitudes across age groups and educational levels, significant gender differences and faculty-specific variations highlight the need for targeted educational strategies. By addressing these disparities and promoting comprehensive EHL education, universities may significantly contribute to developing environmentally literate and responsible individuals. The study on Environmental Health Literacy among university students provides valuable insights into the factors influencing their knowledge, attitudes, and behaviors towards environmental issues. It reveals consistent levels of EHL across different age groups and educational backgrounds, suggesting a universal baseline of concern for environmental issues among students.