Eğitim ve gelir dağılımı arasındaki ilişki: Türkiye üzerine bir değerlendirme
Relationship between education and income distribution: An evaluation on Turkey
  1. Tez No: 589711
  2. Yazar: SALİHA CAKLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENGİZHAN YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye'de Gelir Dağılımı, Gini Katsayısı, Türkiye'de Eğitim, Income Distribution of Turkey, Gini Coefficient, Education of Turkey
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Bir ülke ekonomisi açısından toplam gelir önemli olduğu kadar bu gelirin toplumsal kesimler arasında nasıl dağıldığı da önemlidir. Bugün hiçbir ülkede gelir eşit dağılmamaktadır; ancak bazı ülkelerde gelir dağılımı daha adaletliyken bazı ülkelerde adaletsiz bir seyir izlemektedir. Toplumda küçük bir azınlık yaratılan gelirden büyük pay alırken nüfusun çoğunluğunun gelirden çok az bir pay alması kabul edilebilir bir durum değildir. Adil bir gelir dağılımı eşit bir dağılımdan ziyade toplumsal kesimler arasında kabul edilebilir bir farklılığın olmasını ifade etmektedir. Daha adil bir gelir dağılımı, ülkelerin uyguladıkları iktisat politikasının hedeflerinden birisi olduğundan gelir dağılımını belirleyen faktörlerin ortaya konması gereklidir. Bu çalışmada Türkiye'de eğitim ve gelir dağılımı arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye'de farklı eğitim düzeyine sahip grupların gelir dağılımından ne şekilde pay aldığının analizi yapılmış, gelir dağılımı ile eğitim seviyesi arasında güçlü bir ilişki olduğu saptanmış, eğitimde sağlanacak olan fırsat eşitliğinin daha adil bir gelir dağılımıyla sonuçlanabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Distribution of income is very important in terms of a national economy as much as per capita income. In modern world there is not any country which has equal income. In some countries the distribution of income is more equitable while in some countries it is unjust. It is unacceptable that a small minority in the society receives large share of the national income, while the majority of the population receives very small share of income. The fair income distribution means that acceptable difference between the social segments rather than an equal distribution. Since a more equitable income distribution is one of the main objectives of the economic policies, the factors determining the income distribution should be analysed in detail. This study investigates the relationship between education and income distribution in Turkey. We analyse the income distribution of groups with different educational levels and determine a strong relationship between income distribution and educational level. We conclude that equal opportunities in education will be a fairer distribution of income.