Cumhuriyet Dönemi Türk Anayasalarında değişen demokrasi anlayışı
The changing concept of democracy in the Turkish Constitutions of Republican Period
  1. Tez No: 589716
  2. Yazar: OĞUZ AŞIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Law, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, Demokrasi, Demokrasi Kuramları, Demokrasi Kültürü, Türk Anayasa Tarihi, Türk Demokrasi Tarihi, Vesayetçi Demokrasi, Constitution, Democracy, Theories of Democracy, Culture of Democracy, The History of Turkish Constitutions, The History of Turkish Democracy, Tutelary Democracy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Kökenleri Antik Yunan dönemine dayanan demokrasi, günümüzde modern devletler tarafından benimsenen ideal yönetim sistemidir. Bununla beraber bu ideal yönetim sistemi, kavramsal olarak, ortaya çıktığı Antik Yunan döneminden bu yana farklı yorumlara tabi olmuştur. Bu durum ise belirli bazı nitelikler sabit kalsa da farklı demokrasi yaklaşımlarını ve bu yaklaşımlara bağlı farklı demokrasi kuramlarını ortaya çıkartmıştır. Demokrasi, ayrıca, sadece bir yönetim sistemi olmaktan öte aynı zamanda bir kültürdür. Bu bağlamda bir devlette işlevsel bir demokratik sistemin, ancak ve ancak demokrasi kültürünün yerleşiklik kazanması ile gerçekleşebileceği bu çalışmanın temel savıdır. Öyle ki demokratik kültürün eksik olduğu demokratik rejimlerde, arızalı demokrasi uygulamalarının ve dahası otoriter ve totaliter eğilimlerin demokrasi ile bağdaştırıldığı görülmektedir. Demokratik sistemler içerisinde anayasalar, salt hukuki metinlerden ibaret olmayıp, otoriteyi sınırlayan, keyfiliği önleyen, yönetim sistemine işlerlik kazandıran ve toplumsal yapıyı düzenleyen ve şekillendiren önemli metinlerdir. Anayasa yapım süreçleri ise başlı başına demokratik kültür olgusu ile iç içe olan süreçler olup, bir toplumun demokratik kültür düzeyini göstermeleri açısından büyük önem taşımaktadır. Cumhuriyet dönemi Türk anayasalarının kurduğu siyasal sistem içerisinde, her bir anayasal dönemin toplumsal ve siyasal olayları analiz edilerek Türk demokrasi tarihini ele alan çalışmamız, Türkiye'de demokrasinin ve demokratik sisteminin yerleşmesini, anlamını, aksayan yönlerini ve açmazlarını analiz etmekte ve son tahlilde bu açmazların nasıl çözülebileceğine, daha işlevsel bir demokratik sisteme nasıl ulaşılabileceğine cevap aramaktadır.
Özet (Çeviri)
Democracy, whose origins date back to ancient Greece, is the ideal system of government adopted by modern states today. Nevertheless, this ideal system of government has been conceptually subject to different interpretations since the time of its emergence in ancient Greece. This phonemenon has revealed different approaches and these approaches related theories of democracy, although certain qualities have remained constant. Democracy is also more than just a system of government, it is also a culture. In this context, the main argument of this study is that a functional democratic system in a state can only be realized with the establishment of a culture of democracy. Such that in democratic regimes where democratic culture is lacking, it can be seen that defective democracy practices, moreover, authoritarian and totalitarian tendencies are associated with democracy. Within democratic systems, constitutions are not mere legal texts, they are important texts that limit authority, prevent arbitrariness, operate the governmental system and regulate and shape the social structure. The constitution-making processes, on the other hand, are intertwined with the phenomenon of democratic culture and are of great importance in terms of showing the level of democratic culture of a society. Our study which is dealing with the history of Turkish democracy by analysing the social and political events of each constitutional period within the political system established by the Turkish constitutions of the Republican era, is analysing the establishment of democracy and democratic system in Turkey, its meaning, its defective aspects and dilemmas and in the last instance is searching for answers to how to fix these dilemmas and how to reach to a more functional democratic system.