Cumhuriyet dönemi Türk anayasalarında temel hak ve özgürlüklerle ilgili yapılan düzenlemeler
In Republic periods Turkish constitutions being made arrangements interested in fundamental rights and freedoms
  1. Tez No: 501138
  2. Yazar: YÜCEL ÖZDEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Anayasa, İnsan Hakları, Temel Hak ve Özgürlükler
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
İnsan hakları, insanların doğuştan sahip olduğu vazgeçilemez, devredilemez ve dokunulamaz hakları ifade etmektedir. İnsan hakları anayasa metinlerinde temel hak ve özgürlükler başlığı altında düzenlenmektedir. Cumhuriyet Dönemi Türk Anayasalarında Temel Hak ve Özgürlüklerle İlgili Yapılan Düzenlemeler başlıklı bu çalışmada; 1924, 1961 ve 1982 Anayasalarında temel hak ve özgürlüklerle ilgili yapılan düzenlemeler incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda 1924 Anayasasının temel hak ve özgürlüklere yönelik güvenceleme sistemi getirmediği, 1961 Anayasasının demokratik ve çoğulcu bir anlayış getirdiği ve 1982 Anayasasının sınırlandırıcı ve yasaklayıcı bir yaklaşım getirdiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Human rights, which people have inherent, can express inalienable, non-assignable and intangible rights. In the constitution text, it can be arranged under the title of fundamental rights and freedoms. In this work, which is the head of in Republic Period?s Turkish Constitutions, Being Made Arrangements Interested In Fundamental Rights and Freedoms, it has been analyzed arrangements that has been made related to fundamental rights and freedoms in the constitutions of 1924, 1961 and 1982. As a result of these reviews, it is opinion that the constitution of 1924 has not provided with updating system intended for fundamental rights and freedoms, the constitution of 1961 can bring democratic and pluralistic sensibility and the constitution of 1982 has brought limiter and inhibitive approach.