Terörle mücadelede Türkiye Cumhuriyeti'nin Suriye politikası
Counter-terrori̇sm poli̇cy in the republi̇c of Turkey in Syria
- Tez No: 589815
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL VELİ VELİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu Diplomasisi, Terör, Türkiye, Suriye, Rusya, İran, Politika, Public Diplomacy, Terrorism, Turkey, Syria, Russia, Iran, Politics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bugün, uluslararası toplum için olumlu bir imaj oluşturmak için hükümetler ve devletler kamu diplomasisine aktif olarak dahil olmaktadır. Zaman içinde, kamu diplomasisi dış politikanın tüm alanlarında etkili ve vazgeçilmez bir araç haline geldi. Her devlet uluslararası imajını güçlendirmeyi ve dünya kamuoyunu lehine çevirmeyi hedeflemektedir. Kamu diplomasisi, devletler tarafından bilgi çağında yabancı kamuoyunun desteğini bir diplomasi aracı ve yöntemi olarak kabul etmek için geliştirilen bir politikadır. İletişim ve bilgi teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, 24/7 paradigması çerçevesinde bilgi toplumu haline gelen modern dünyada kamu diplomasisinin önemi hızla artmaktadır. Soğuk Savaş sonrası değişen güvenlik anlayışı insan faktörünün altını çizdi ve ulusal veya uluslararası güvenlik adına atılan her adım, insan yaşamına, kişisel haklara ve özgürlüklere neden olabileceği zarar ve / veya yararlar bakımından değerlendirilmeye başlandı. Bu da güvenlik politikaları geliştirirken devletlerin askeri güç almasının, yumuşak güç ve dolayısıyla kamu diplomasisinin önemini vurgulamıştır. Terör, ulusal ya da uluslararası boyutta olabilmektedir. Ulusal terörde dış bağlantı söz konusu değildir. Terörün sebepleri, kaynağı ve neticeleri Ülke içinde bulunmaktadır. Ulusal terörde amaç, genellikle toplumsal korku oluşturmaktır. Uluslararası terör ise yabancı bir devletin ya da uluslararası bir örgütün politikalarını etkilemek üzere siyasi bir hedefe odaklıdır. Uluslararası terör de genellikle bir ya da birkaç devletin desteği alınarak bir ya da birden fazla ülkeye karşı uluslararası sonuç doğuran şiddet eylemleri gerçekleştirilmektedir. Suriye de yaşanan iç savaşın doğurduğu en temel sorunlardan biri de bölgede otorite boşluğun meydana gelmesidir. Bu bağlam da ortaya çıkan otorite boşluğunu terör örgütleri bir fırsat olarak görmüş ve bölge de etkin hale gelmiş ve hatta ISID/DEAŞ gibi terör örgütleri devlet kurma çabasına girmişlerdir. Bu çalışmada terör ile başa çıkma yolları ve Türkiye'nin dış politikasın da terör sorunu ile başa çıkma yolları tartışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, governments and states are actively involved in public diplomacy to create a positive image for the international community. Over time, public diplomacy has become an effective and indispensable tool in all areas of foreign policy. Each state aims to strengthen its international image and turn it in favor of the world public opinion. Public diplomacy is a policy developed by states to accept the support of foreign public in the information age as a tool and method of diplomacy. With the development of communication and information technology, the importance of public diplomacy is rapidly increasing in the modern world, which has become an information society within the framework of the 24/7 paradigm. The changing understanding of security after the Cold War underlined the human factor and every step taken in the name of national or international security began to be evaluated in terms of the damages and / or benefits that could cause human life, personal rights and freedoms. This emphasized the importance of military power, soft power and therefore public diplomacy in developing security policies. Terrorism can be national or international. There is no external connection in national terror. The causes, sources and consequences of terrorism are within the country. In national terror, the aim is often to create social fear. International terrorism, on the other hand, is focused on a political goal to influence the policies of a foreign state or an international organization. International terrorism is often carried out with the support of one or several states and acts of violence against one or more countries. One of the main problems of the civil war in Syria is the emergence of an authority vacuum in the region. In this context, the emergence of the authority gap has seen terrorist organizations as an opportunity and the region has become effective and even terrorist organizations such as ISID / DEAŞ have attempted to establish a state. In this study ways of coping with terror and terror in Turkey's foreign policy issues are discussed ways to cope with.