İntravitreal aflibercept enjeksiyonu yapılan prematüre retinopatili bebeklerde; serum vasküler endotelyal büyüme faktörü, insülin benzeri büyüme faktörü-1 ve aflibercept konsantrasyonlarının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 589851
  2. Yazar: UTKU FURUNCUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FADİME ULVİYE YİĞİT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aflibercept, İntravitreal enjeksiyon, Prematüre retinopatisi, Aflibercept, İntravitreal injection, Retinopathy of prematurity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Kliniğimizde, prematüre retinopatili (PR) bebeklerde uygulanan anti-VEGF ajan olan afliberceptin sistemik dolaşıma geçişini; enjeksiyon öncesi ve sonrası serum vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ve insülin büyüme faktörü-1 (IGF-1) düzeylerini değerlendirmek. Gereç ve yöntemler: T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi PR Tanı ve Tedavi Merkezi'nde Kasım 2018 ile Temmuz 2019 arasında primer tedavi olarak intravitreal aflibercept (İVA) tedavisi alan PR'li bebekler çalışmaya dahil edildi. Hastaların; enjeksiyon öncesi; enjeksiyon sonrası sırasıyla 1.gün, 1., 2., 4., ve 8. haftalarda rutin laboratuvar ölçümleri için alınan venöz kan örneklerinden, alınabilen uygun bir miktarı (en az 0,2 ml) sarı kapaklı jelli tüplere ayrıldı. Alınan örnekler Biyokimya laboratuvarında 10 dakika santrifüj edilerek -80 C'de analiz edilene kadar saklandı. Tüm örnekler toplandıktan sonra toplu olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya 15 hasta dahil edilmiştir. 15 hastanın her iki gözüne; toplam 30 göze 1 mg/0.025 ml aflibercept enjeksiyonu uygulanmıştır. Hastaların 5'i kız, 10'u erkek idi. Hastaların doğum kilosu ortalaması 1360±400 g, gebelik yaşı (GY) ortalaması 30±3, enjeksiyon sırasında postmenstrüel yaş ortalaması 37±2 hafta idi. Hastaların tümünde, tek doz İVA enjeksiyonu tedavisi ile hastalığın gerilemesi sağlandı. Takipler sırasında 2 hastada tedavi gerektiren rekürrens nedeniyle hastaların birer gözüne 2. kez İVA (ilk İVA sonrası 12. ve 13.haftalarda) uygulandı ve bulgular geriledi. Takiplerde 2 hastada traksiyon yapan fibrovasküler membran geliştiğinden, hastaların birer gözüne vitreoretinal cerrahi uygulandı. Ortalama serum VEGF düzeyleri enjeksiyon öncesi değere göre enjeksiyon sonrası sırasıyla 1. gün, 1., 2., 4., ve 8. haftalarda anlamlı olarak düşüktü (p0.05). Sonuç: PR'li bebeklerde İVA enjeksiyonu sonrası serum VEGF düzeyleri önceki seviyelerine göre anlamlı olarak düşüş göstermektedir. 8. haftada dahi İVA enjeksiyonu öncesi seviyelerine dönmemiştir. PR'li bebeklerde intravitreal uygulama sonrası aflibercept, 1. günde serumda en yüksek düzeye ulaşmış, sonrasında düşüşe geçmiştir. Bebeklerde anti-VEGF ajanların sistemik yan etkileri konusunda dikkatli olunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the transition of aflibercept, which is the anti-VEGF agent applied in our clinic, to systemic circulation in babies with retinopathy of prematurity (ROP); also to evaluate serum VEGF and IGF-1 levels before and after injection. Materials and Methods: Infants with ROP receiving intravitreal aflibercept (IVA) treatment as the primary treatment between November 2018 and July 2019 in the ROP Diagnosis and Treatment Center of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital were included in the study. An appropriate amount (at least 0.2 ml) of venous blood samples taken from patients for routine laboratory measurements prior to injection, 1st day, 1st week, 2nd week, 4th week and 8th week, respectively, were divided into yellow capped gel tubes. The samples were centrifuged for 10 minutes in a biochemical laboratory and stored until analyzed at -80 ° C. All samples were collected and analyzed collectively. Results: Fifteen patients were enrolled in the study. Both eyes of 15 patients; a total of 30 eyes received 1 mg / 0.025 ml aflibercept injection. Five patients were female and 10 were male. Mean birth weight of the patients was 1360 ± 400 gr, mean gestational age was 30 ± 3 weeks, mean postmenstrual age at the time of injection was 37 ± 2 weeks. In all patients, single dose intravitreal aflibercept treatment resulted in regression of the disease. During the follow ups, single eye of two patients showed recurrence signs, and received second IVA injection (12th and 13th weeks after the first IVA). Recurrence signs subsided after second injections. Retinal tractions caused by fibrovascular membranes were seen in other two patients and both of them underwent vitreoretinal surgery in one of their eyes. Mean serum VEGF concentrations were significantly lower than the pre-injection values at post-injection first day, 1st , 2nd, 4th and 8th weeks, respectively (p 0.05). Conclusion: Serum VEGF levels after IVA injection were significantly decreased in infants with ROP compared to previous levels. They did not return to pre-IVA levels at 8 weeks. After intravitreal administration in infants with ROP, aflibercept reached its highest level in serum on the first day and then decreased gradually. Care should be taken about the systemic side effects of anti-VEGF agents in infants.