Transformational and transactional leadership styles as predictors of trust in leader and perceived leadership effectiveness: Moderating role of affect intensity
Lidere güven ve algılanan liderlik etkililiğinin öncülleri olarak dönüştürücü ve etkileşimli liderlik stilleri: Duygu durumu yoğunluğunun düzenleyici rolü
- Tez No: 589886
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİYE CANAN SÜMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: duygu durumu yoğunluğu, liderlik stili, dönüştürücü/etkileşimli, lidere güven, liderlik etkililiği, affect intensity, leadership style, transformational/transactional, trust in leader, leadership effectiveness
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, dönüştürücü ve etkileşimli liderlik stilleri ile lidere güven ve liderlik etkililiği arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerde duygu durumu yoğunluğunun düzenleyici rolünü araştırmaktır. Liderlik“bir kişinin, diğerlerinin düşüncelerini, tutumlarını ve davranışlarını etkilediği bir süreç”olarak tanımlanmıştır (Mills, 2005, s.11). Duygu durumu yoğunluğu, bireylerin duygularını yaşama gücüne/yoğunluğuna işaret etmektedir. Bu çalışmada, özellikle dönüştürücü liderlik stilinin, çalışanların hem liderlerine olan güvenini hem de algılanan liderlik etkililiğini yordayacağı; liderin duygu durumu yoğunluğunun, liderlik stilleri ile lidere güven ve algılanan liderlik etkililiği arasındaki ilişkiyi düzenleyeceği hipotez edilmiştir. Çalışmanın örneklemi, çalışanlardan (N = 494) ve onların birinci derece amirlerinden (N = 98) oluşmaktadır. Çalışmada, algılanan dönüştürücü liderlik stilinin, hem lidere güven hem de liderlik etkililiği algılarını yordadığı, algılanan etkileşimli liderlik stilinin ise bu bağımlı değişkenler üzerinde bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Liderin duygu durumu yoğunluğunun, algılanan liderlik stili ile bağımlı değişkenler arasındaki ilişkide anlamlı bir düzenleyici etkisi bulunmamıştır. Diğer yandan, liderin duygu durumu yoğunluğunun, öz bildirime dayalı etkileşimli liderlik stili-algılanan liderlik etkililiği ilişkisinde düzenleyici bir rolü olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, çalışanın kendi duygu durumu yoğunluğu ve kültürel eğilimi, liderlik stili-algılanan liderlik etkililiği ilişkisinde düzenleyici değişken olarak bulunmuştur. Çalışma bulguları, çalışmanın sınırlılıkları ve katkıları ile birlikte tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of the present study was to examine the moderating role of affect intensity on the relationships between leadership style (i.e., transformational and transactional leadership) and outcome variables of trust in leader and leadership effectiveness. Leadership is defined as“a process by which one person influences the thoughts, attitudes, and behaviors of others”(Mills, 2005, p.11). Affect intensity refers to the strength with which individuals experience their emotions. In the present study, it was hypothesized that, particularly, transformational leadership style would predict both followers' trust in leader and perceived leadership effectiveness and that leader's affect intensity would moderate the relationship between leadership styles and outcome variables of trust in leader and perceived leadership effectiveness. A total of 494 subordinates and their 98 immediate-supervisors constituted the sample of the study. Findings of the study supported that perceived transformational leadership predicted both trust in leader and leadership effectiveness perceptions while perceived transactional leadership did not influence these outcome variables. Affect intensity of the leader did not moderate the relationship between perceived leadership style and outcome variables of the study. However, leader's affect intensity did moderate the self-report transactional leadership-perceived leadership effectiveness relationship. Furthermore, subordinate's own affect intensity and cultural orientation moderated the effect of leadership style on perceived leadership effectiveness. Findings are discussed along with limitations and contributions of the study.