Kamu örgütlerinde çıkar çatışması üzerine bir inceleme: Malatya Büyükşehir Belediyesi örneği
A review of the conflict of interest in public organizations: Example of Malatya Metropolitan Municipality
- Tez No: 589931
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZLI NALCI ARIBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ethics, Conflict of Interest, Public Administration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Dünya genelinde tarihi daha eskilere dayanan çıkar çatışması politikasının, yeni kamu yönetimi anlayışının bir sonucu olarak ülkemizde tartışılmaya başlanması görece daha yenidir. Kamu örgütlerinde yaşanan çıkar çatışmasının önlenebilmesi meselesi daha çok etik algısı üzerinden bir değerlendirmeye tabi tutulmaktadır. Türk Kamu Yönetiminde gerçekleşen yenilikler sonrasında, literatürde kendisine yer bulmaya başlayan çıkar çatışması kavramının anlaşılabilmesi bakımından faydalı olmak maksadı ile bu çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın amacı, öncelikli olarak çıkar çatışması kavramının ne olduğunu, ilişkili olduğu düşünülen kavramlar ile birlikte ele alarak kavramsal çerçeveyi ortaya koymak olmuştur. Daha sonra çıkar çatışması kavramının Türkiye'de kamu örgütlerinde ne kadar bilindiği hakkında fikir oluşturması bakımından Malatya Büyükşehir Belediyesi örnek seçilerek, görüşme yöntemi ile gerçekleştirilen araştırma neticesinde verilere ulaşılmaya çalışılmıştır. Söz konusu veriler ışığında, kamu örgütlerinde ortaya çıkan çıkar çatışması durumlarının neler olduğu, görüşmenin gerçekleştirildiği kurum temel alınarak ortaya konulmaya çalışılmış ve kamu örgütünde yöneticilik yapan katılımcıların tavsiyeleri doğrultusunda çıkar çatışması durumlarının nasıl önlenebileceği hakkında bir fikir oluşturulmak istenmiştir. Malatya Büyükşehir Belediyesinde gerçekleşen alan araştırması neticesinde elde edilen veriler doğrultusunda, farkındalık düzeyinin düşük olduğu tespiti yapılmış ve yine bu verilerden hareketle uygulamadaki sıkıntılar tespit edilerek çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır. Son olarak kamu örgütlerinde yaşanan çıkar çatışmasının önlenebilmesi noktasında geliştirilen yasal mevzuatın, eksik ve aksayan yönleri ortaya konularak, mevzuatın iyileştirilmesi noktasında tavsiyelere yer verilmiştir. Anahtar Kelimler: Etik, Çıkar Çatışması, Kamu yönetimi.
Özet (Çeviri)
Although its existence goes back to earlier times in history, the concept of conflict of interest has recently is been opened to discussions in Turkish public administration as a result of the new approach adopted by the government. The matter of preventing conflicts of interest is mostly subjected to an assessment on ethical perception. As a result of the most recent innovative changes in Turkish public administration, investigation and explanation of the conflict of interest has only recently found its place in literature. The purpose of this study is to manifest the conceptual framework about conflict of interest, and to explain preventative measures and legal requirements with reference to the Constitution of Republic of Turkey. These findings are based on the interview-oriented field research conducted in Malatya Metropolitan Municipality. This study is also designed to provide clarity on the perceptions of the employees in public service in relation to the conflict of interest and ethics. In accordance with the data obtained from field research conducted with Malatya Metropolitan Municipality, it is determined that the level of awareness was inadequate among the employees and solutions to these issues are provided with detail. While pointing out the shortcomings of the new regulative changes in public administration in regard to the conflict of interest, the aim of this study is also to provide answers to the possible steps to improve the ethic-oriented culture among the public servants.