Franz Kafka'nın öykülerinde birey ve toplum ilişkisi
The relationship between individual and society in Franz Kafka's stories
  1. Tez No: 590043
  2. Yazar: CANAN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH DURAKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Sosyoloji, Western Linguistics and Literature, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kafka, Öykü, Yabancılaşma, Birey, Toplum, Kafka, Story, Alienation, Individual, Society
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışmada, sanayileşmenin hızlandığı bir dönemde kaleme aldığı edebi eserlerle imgeyi düşüncenin hizmetine sunan Franz Kafka (1883- 1924) 'nın en çok ilgi uyandıran öyküleri, onun birey ve toplum ilişkileri üzerine olan düşünceleri açısından analiz edilmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırma konusu ve yöntem başlığı altında çalışmayla ilgili bilgi ve tekniklere yer verilmiştir. İkinci bölümde, Kafka'nın hayatı ve eserlerine yer verilmiştir. Bu bölümde öncelikle Kafka'nın, çalışmanın konusu olan öyküleri özetlenmiştir. Bunlar sırasıyla, 'Dönüşüm', 'Bir Köy Hekimi', 'Ceza Sömürgesi', 'Hüküm' ve 'Açlık Sanatçısı" öyküleridir. Bu bölümde ayrıca Kafka'nın roman, günlükler, mektuplar gibi diğer eserleri de özetlenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde, özetine yer verilen öyküler, benlik ve sosyal kimlik açısından analiz edilmiştir. Dördüncü bölümde Kafka'nın öykülerinde çevrenin birey ve toplum üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışmanın son bölümünde ise Kafka'nın öyküleri, kapitalist düzenin birey ve topluma etkileri açısından analiz edilmiştir. Çalışmanın sonunda Kafka'nın öykülerinin ana sorununun, toplumsal yabancılaşma olduğu tespit edilmiştir. Sanayileşmenin sonucu modernite öncesi geleneksel toplum biçiminin ortadan kalkması yabancılaşmaya neden olmaktadır. Bu tür yabancılaşma en çok toplumsal ilişkileri etkilese de, bu da diğer yabancılaşma türleri gibi etkisini en çok bireyde göstermektedir. Bu nedenle çalışmanın sonunda, Kafka'nın öykülerinin psikolojik açıdan da analiz edilmeye uygun olduğu tespit edilmiş ve bu bağlamda araştırmacılara önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the most interesting stories of Franz Kafka (1883-1924), who presented the image to the service of thought through the literary works he wrote in a period when the industrialization was accelerating, were analyzed in terms of his thoughts on individual and society relations. The study consists of four parts. In the first chapter, information and techniques related to working under the title of research and method are given. In the second chapter, Kafka's life and works are given. In this chapter, firstly the stories of Kafka, which are the subject of the study, are summarized. These stories are respectively , 'The Metamorphosis', 'A Village Doctor', 'Criminal Colony', 'Judgment' and 'A Hunger Artist'. This section also summarizes Kafka's other works such as novels, diaries and letters. In the third part of the study, the stories included in the summary were analyzed in terms of self and social identity. In the fourth chapter, the effects of environment on individual and society are examined in Kafka's stories. In the last part of the study, Kafka's stories were analyzed in terms of the effects of capitalist order on the individual and society. At the end of the study, it was determined that the main problem of Kafka's stories was social alienation. As a result of industrialization, the disappearance of the traditional social form before modernity causes alienation. Although this alienation affects social relations most, it shows its effect as the most alienation types in individuals. Therefore, at the end of the study, Kafka's stories were found to be suitable for psychological analysis and suggestions were made to the researchers in this context.