Nazlı Eray'ın hikâye ve romanlarında mekânlar
The places in Nazli Eray's stories and novels
  1. Tez No: 590049
  2. Yazar: TUĞÇE KIRAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZİM YETİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Nazlı Eray, mekân, roman, hikâye, açık mekân, kapalı mekân, Nazlı Eray, place, novel, story, open place, closed place
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
1960'lı yıllardan itibaren çok üretken bir şekilde roman ve hikâye türünde eserler veren Nazlı Eray, ülkemizde fantastik edebiyatın en bilinen temsilcilerinden birisidir. O eserlerinde genellikle gidip gördüğü, yaşamının belli bölümlerinin geçtiği her türden mekânı gerçek üstü olayların yaşandığı mekânlar olarak karşımıza çıkarır. Bu konuda müstakil ve bütüncül bir çalışma yapılmamıştır. Biz, Nazlı Eray'ın roman ve hikâyelerinde kullandığı mekânları açık ve kapalı mekânlar, genel yerleşim yerleri ana başlıkları altında inceledik. Çalışmamızda yazara ait yirmi üç adet roman ve dört adet hikâye kitabı incelenmiş, bu eserlerde olayların geçtiği mekânların yazar tarafından nasıl kullanıldığı gösterilmiştir. Çalışmamızın amacı, Eray'ın hikâye ve romanlarını mekânsal açıdan incelemek ve onun mekâna bakış açısını tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
Nazlı Eray, who has been producing works (books) in story and novel genres very productively since 1960's, is the best known representative author of the fantasy literature. She presents us the places. She has seen over her course of life and turns them into supernatural places. There has not been a valid study on this. We have studied Nazlı Eray's places in her stories and novels in three main categories; open and closed, general accommodation places. İt has been shown in our study that twenty-three novels and four stories of the author has been studied and in these books we have taken a closer look on how she used the places that events (things) are happening. The aim of our study to look into Eray's stories and novels in terms of places and to determine her point of view on places.