Öğretmenlerin işe yabancılaşma algıları, taşra-kent karşılaştırması
Teachers' perceptions of alienation against profession: comparison of province life and urban life
- Tez No: 590083
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLARA DEMİRBULAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmenler, Yabancılaşma, Taşra, Kent, Teachers, Alienation, Province, Urban, Work
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Öğretmenlerin İşe Yabancılaşma Algıları, Taşra-Kent Karşılaştırması“ isimli yapılan çalışmada öğretmenlerin mesleklerine karşı yaşamış olduğu yabancılaşmaya Taşra-Kent ekseni üzerinden bakılmıştır. Araştırmanın verileri, Elma (2003)'nın geliştirdiği ”Öğretmenlerinin İşe Yabancılaşması Ölçeği" aracılığıyla elde edilmiştir. Bu veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın temel araştırma sorusu, kentte ve taşrada görev yapan öğretmenlerin işe yabancılaşma ölçeği ve alt boyutları bakımından aralarında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın bulunup bulunmadığıdır. Anket yöntemi ile öğretmenlerden direk temas sağlanarak görüş ve düşünceleri elde edilmeye çalışılmıştır. Yapılmış olan anketlerden çıkan sonuçlara göre kentte görev yapan öğretmenlerin okuldaki görev süresi arttıkça anlamsızlık düzeylerinin arttığı fakat taşrada görev yapan öğretmenler için okuldaki görev süresi ile anlamsızlık düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı ifade edilebilir. İşe yabancılaşma düzeyi ve meslekteki görev süresi arasındaki ilişki kentte görev yapan öğretmenler için anlamlı bulunmuşken taşrada görev yapan öğretmenler için anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Kentte görev yapan öğretmenlerin meslekteki görev süresi arttıkça işe yabacılaşma düzeylerinin arttığı fakat taşrada görev yapan öğretmenler için okuldaki görev süresi ile işe yabancılaşma düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmadığı ifade edilebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, named“Teachers' Perceptions of Alienation Against Profession: Comparison of Province Life and Urban Life”, the problem experienced by teachers were discussed in the province-urban axis. The data of the study was obtained by 'Teachers' Work Alienation Scale' developed by Elma (2003). These data were analyzed by SPSS program. The main research question of the study is whether there is a statistically significant difference in terms of the scale of work alienation and sub-dimensions of the teachers working in the city and provinces. Through the survey method, direct contact with the teachers and their opinion sand thoughts have been tried to be obtained. According to the results of the surveys conducted, it can be stated that the level of meaningless ness increased as the duty period of the teachers working in the city increased, but there was no significant relationship between the duration of the profession and the level of meaningless ness for the teachers working in the provinces. The relationship between the level of alienation to the job and the duration of the occupation in the profession was found meaningful for the teachers working in the city and no significant relationship was found for the teachers working in the provinces. It can be stated that there is a significant relationship between the duration of occupation in the profession and the level of alienation in the profession for the teachers working in the provinces.