Mücevherin tasarımı, üretimi ve pazarında müşteri ilişkileri
Jewelry design, production and customer relations in its market
  1. Tez No: 590085
  2. Yazar: İLTERİŞ ÇATALBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA NAFİZ DURU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, İşletme, Crafts, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Müşteri İlişkileri, Mücevher, Bilgisayar Destekli Tasarım, customer relationship, jewelry, computer-aided design
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
“Mücevherin Tasarımı, Üretimi ve Pazarında Müşteri İlişkileri”isimli yüksek lisans tez araştırması, Türk kuyumculuk sektöründe uygulanan Müşteri İlişkileri Yönetimi kapsamında yapılan faaliyetleri konu almıştır. Konuyla ilgili, araştırma evrenini oluşturan firmalar arasından seçilen ve bilgisayar destekli tasarım programı kullanan beş firmanın pazarlama departmanı temsilcisi ile nitel araştırma yöntemi kapsamında derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda, Türk kuyumculuk sektörünün geleneksel yapısından kaynaklanan ve aile-akraba ilişkileri bağlamında şekillenen kurumsal yapısı doğrultusunda, daha çok yüz yüze iletişim ve pazarlama tekniklerine yönelik faaliyetler gerçekleştirdiği sonucuna ulaşılmıştır. Bununla beraber, gelişen teknolojiyle tüm sektörlerde önemli bir iletişim ve tanıtım aracı olan internet ve sosyal medya alanları sektör tarafından etkili biçimde kullanılmaktadır. Seçilen kriterler doğrultusunda oluşturulan sorulara verilen cevaplar, özellikle geleneksel yapılanma ve kapalı bir sistematik yapıya sahip kuyumculuk sektörünün Müşteri İlişkileri Yönetimi'nde ilerleme kaydettiği, ancak bu durumun daha hızlı olması gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
“Jewelry design, production and customer relations in its market”master thesis research is based on activities which are within the scope of customer relations management applied in Turkish jewelery sector. About the subject, in-depth interviews have been held within the qualitative research method with marketing department representatives of five companies which use computer-aided design programme and have been choosen from firms that constitute population. As a result of the interviews, it was concluded that face to face communication and activities for marketing techniques have been held in accordance with organizational structure which was formed by family-relatives relationship and caused by traditional structure of Turkish jewelry sector. In adddition to this, as an important communication and promotion tool in all sectors with developing technology, internet and social media fields are used efficiently by the sector. Answers to the questions created according to the selected criteria revealed that the jewelry sector which has especially the traditional structure and closed systematic structure has made progress in Costumer Relationship Management but there is a necessity for faster improvement.