Damızlık Kızın Öyküsü dizisinde kadının toplumsal açıdan temsili
Presentation of The Handmaid's Tale Series from a social angle
- Tez No: 590095
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİÇEK COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Damızlık Kızın Öyküsü Dizisi, Toplumsal Cinsiyet, Ataerkil Sistem, Feminizm, Kadınlar, The Handmaid's Tale Series, Social Gender, Patriarchal System, Feminism, Women
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
Ataerkil toplumsal sistemin ortaya çıkışı neredeyse insanlık tarihi kadar eskiye dayandırılır. Bugünün toplumlarının da toplumsal yapı ve ilişkilerinde ataerkil toplumsal sistemin izlerinin gözlemlenebilir olduğunu söylemek mümkündür. Öte yandan ataerkil toplumsal sistem, toplumsal cinsiyet norm ve rolleri aracılığıyla kadınların ve erkeklerin toplumsal düzlemde nerede duracaklarına, hangi işlerle meşgul olacaklarına ve nasıl davranışlar sergileyeceklerine kadar birçok şeyi kurgulamakta ve denetlemektedir. Günümüzde de bu durumu konu edinen pek çok sinema filmi ve dizi çekilmektedir. Nitekim 2017 yılında yayınlanmaya başlayan Damızlık Kızın Öyküsü (The Handmaid's Tale) dizisi de bunlardan biri olup, ataerkil toplumsal yapının ileri düzey bir versiyonunu yansıtan bir distopyayı ele almaktadır. Bu çalışmada, ataerkil toplumsal sistemin ortadan kaldırılmadığı takdirde ulaşabileceği boyutun gösterilmeye çalışıldığı Damızlık Kızın Öyküsü dizisi ele alınmıştır. Dizide kadının toplumsal açıdan nasıl temsil edildiği analiz edilmiştir. Bu amaçla toplumsal cinsiyet ve feminist kuramlar literatürü incelenmiş, göstergebilim, kamera hareketleri ve teknikleri, renk ve dekor kullanımlarına dair kavramlar ele alınmıştır. Çalışmanın son bölümünde, Damızlık Kızın Öyküsü dizisinde kadının toplumsal açıdan temsili belirlenen temalar ve seçilen sahneler üzerinden analiz edilmiştir. Yapılan analizin sonucunda ataerkil toplumsal yapının, kadının hem toplumsal düzlemdeki yerini hem de ev içindeki konumunu belirlediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Roots of patriarchal social system are traced back almost to the dawn of humanity. In contemporary societies'social structures and relations it is possible to observe the influences of patriarchal social system. Furthermore, patriarchal social system constructs and controls many aspects of women and men; including where to stand, which professions to selectand how to behave in a social order via social gender norms and roles. Nowadays many cinema films and series produced concerning this issue. As a matter of fact, The Handmaid's Tale, released on 2017, is one of these series which is based on a dystopia regarding an advanced version of this patriarchal social structure. In this study, the Handmaid's Tale series, aiming to represent the potential level patriarchal social system may reach in the case that it is not obliterated, is discussed. Representation of women in the series is analyzed from the social point of view. For this purpose, social gender and feminist theories literature is reviewed; concepts regarding semiology, camera movements and techniques, color and scene decoration usages are considered. In the final part of the study, the representation of woman from social point of view is analyzed based on themes and selected scenes. As a conclusion to conducted analysis, it is concluded that the patriarchal social system determines both the woman's place in social order and the domestic setting.