İbn Ebü'l-İsba'ın Arap dili ve edebiyatındaki yeri ve önemi
The position and the significance of İbn İbn Ebu'l-İsbain the Arabic language and its literature
- Tez No: 590108
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA GÜL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
 - Anahtar Kelimeler: İbn Ebü'l-İsba, Belagat terimleri, tedbîc, teslîm, infisâl, Ibn Ebu'l Isba, terms of Belagha, tedbîc, teslimi, infisâl
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma Arap Dili ve Belagati alanında tanınmış İbn Ebü'l-İsba'ın hayatının, belagat anlayışının, şiir tenkidinin ve kendisinin bulduğunu iddia ettiği bazı edebi kavramların incelenmesini amaçlamaktadır. Çalışma giriş, iki ana bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, önemi ve yöntemi belirtilmiş, konuyla ilgili literatür değerlendirilmesi yapılmıştır. Birinci bölümde İbn Ebü'l-İsba'ın yaşadığı dönem, hayatı ve eserleri incelenmiş, adı, künyesi, doğum tarihi, yapmış olduğu yolculuklar ve ölümü ile ilgili bilgiler tespit edilmiş. Ayrıca Ebü'l-İsba'ın kültürel görüşleri, şairliği ve birkaç alanda yazmış olduğu eserleri ile ilmi çalışmaları üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde ise Ebü'l-İsba'ın belagat alanında yazmış olduğu iki önemli eseri olan Bedîu'l-Kur'ân ve Tahrîrü't-Tahbîr'de yer verdiği ve kendi buluşu olduğunu iddia ettiği yaklaşık 20 tane edebi kavram ele alınmıştır. Özellikle kendisinin ihdas ettiği edebi kavramların daha sonraki Arap Dili kaynaklarında kullanılıp kullanılmadığı belirtilmeye çalışılmıştır. Sonuç bölümünde de ilk iki bölümde ulaşılan bilgiler yeniden değerlendirilerek İbn Ebü'l-İsba'ın Arap Edebiyatına ilişkin teorisi kısaca ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the life, understanding of belagha-arabic rhetoric, poem criticism and some litetary concepts of Ibn Ebu'l-Isba famed in the field of Arabic language and rhetoric. The study consists of introduction, two main sections and conclusion. The research's goal, importance, process and litetary evaluation about the topic are explained in entry section; In first part; Ibn Ebu'l-Isba's name, personel records ,birth and some his travels which are thought to has been done and his death are mentioned. In addition, the cultural views, poetry and works written by him in a few fields and his scientific studies were emphasized. In the second part; 20 litetary concepts which he claims to be his own invention in his two important Works in the field of rhetoric; Bediu'l Kur'an and Tahrirü't Tahbir are disscussed. Especially it was taken into consideration whether the literary concepts he found were used in later Arabic sources. And the results obtained from the researchs and evaluations were included in conclusion part.