İslam hukukuna göre ihtiyaç fazlası malların biriktirilmesi
Accumulation of surplus properties according to islamic law
- Tez No: 590129
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HAMDİ FURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: Mal, Mülkiyet, İhtiyaç, Zekât, Kenz, İddihar, Servet, Zenginlik, Refah, İsraf, Property, Ownership, Need, Zakah, Kenz, İddihar, Wealth, Prosperity, Wasting
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İslâm dininde bireylere özel mülkiyet hakkı tanınmış ve devletin zekât dışında kalan kişisel mallara ve piyasaya zaruri haller dışında müdahale etmesine izin verilmemiştir. Mülkiyet altındaki malların biriktirilmesine belli bir sınırlama konulmamış ancak malların âtıl bırakılması, sadece belli bir zümrenin elinde dolaşması ve bazı özel durumlarda malların biriktirilmesi yasaklanmıştır. Bu nedenle malî sorumluluklar, zekâtla sınırlı tutulmayıp ihtiyaç fazlası tüm malları kapsayacak şekilde genişleyebilmektedir. Böylece mükelleflere düzenli olarak zekât ve nafaka gibi malî yükümlülüklerin yanı sıra açların doyurulması, esaret altındakilerin esaretten kurtarılması, âkıle'ye yüklenen diyet, ihtiyaç hallerinde yolcu, misafir ve komşu hakları gibi sorumluluklar yüklenmiştir. Bu şekilde İslam'da toplumun bütün bireylerinin asgari temel ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenmiştir. Dolayısıyla söz konusu ihtiyaçlar karşılanmadıkça ve zaruretler bertaraf edilmedikçe ihtiyaç fazlası malları biriktirmek caiz görülemez. Mülkiyet altındaki malların kullanımı ve harcanması konusunda bazı sınırlamalar getirilmiştir. Toplumsal bolluk ve refahın olduğu hallerde de aşırı lükse ve israfa izin verilmemiştir. Bu bakımdan ihtiyaçtan fazla yemek, ihtiyaç ötesi eşya ve bineklerin biriktirilip âtıl bırakılması, altın ve gümüş gibi çok değerli eşya ve madenlerin kullanım eşyası yapılması; erkekler için altın takılar ile ipek giysiler yasaklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the religion of Islam, individuals are granted the right to private property, but some restrictions have been imposed on the saving of property under ownership. Furthermore, the state was not allowed to interfere with personal properties other than Zakah or to market. There is no limitation on the accumulation of the goods, but it is forbidden to leave the goods idle and perpetual distribution among a certain group. Financial responsibilities are not limited to Zakah but can be expanded to cover almost all surplus goods in order to fulfil the essential requirements. In addition to financial conditions such as Zakah and Nafaka, there are extra financial requirements as freeing captivities/prisoners, feeding hungry, fulfilling the diet loaded on family of murderer (Akıle) and fulfilling rights of passengers, guests and neighbors in needed time. In this way, it was requested to provide the minimum foundations of all members of the society in Islam. Therefore, it cannot be seen to accumulate surplus properties and put them in idle until these needs are provided and the necessities are eliminated. Even in cases of social abundance and prosperity, extreme luxury and wealth are not allowed. In this regard, eating more than need, saving and keeping the properties and mounts beyond the need, using precious metals such as gold and silver as pots and pans; gold as jewelry and silk as cloth for men are prohibited.