Kadın dergisi inceleme, fihrist, seçme yazılar
Woman magazine analysis, index, selected texts
  1. Tez No: 590132
  2. Yazar: KÜBRA ERBALIKÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Meşrutiyet, Kadın, Dergi, Gazete, Constitutionalism, Woman, Magazine, Newspaper
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Kadın dergisi Rumî 11 Ağustos 1327 (24 Ağustos 1911) ile 9 Ağustos 1328 (22 Ağustos 1912) tarihleri arasında yayımlanmış haftalık kadın dergisidir. Bu tez çalışmasında Kadın dergisinin incelemesi yapılmış; yazar, konu, resim ve fotoğraf fihristi çıkarılmıştır. Tez beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde II. Meşrutiyet devrinde kadın ve kadın yayıncılığı hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde, 1327-1328 yılları arasında yayımlanan derginin şekil ve içerik özellikleri, yazar kadrosu ile ilgili bilgilendirme yer almaktadır. Üçüncü bölüm, yazar adlarına, konularına göre fihrist ile fotoğraf ve resim fihristini içermektedir. Dördüncü bölümde, Kadın dergisinden seçilmiş metinler bulunmaktadır. Beşinci bölümse sonuç yazısı ve kaynakçadan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Woman magazine, published between the dates according to Julian Calendar August 11th, 1327 (August 24th, 1937) and August 9th, 1328 (August 22nd, 1912) is a weekly magazine for women. In this study, the magazine Woman is analysed and the index of its author, subject, picture and photograph is prepared. The study consists of five main sections. In the first section, there is information concerning women and women's publishing in The Second Constitutional Area. In the second section, the form and substance features of the magazine that published between the years 1327-1328 are indicated along with informaton about the editorial staff. The third part contains index in accordance with authors' names, subjects as well as index of picture and photograph. In the fourth section, there are selected texts from Woman Magazine. The fifth section consists of conclusion, bibliography and appendix.