Son inen âyetlerle ilgili rivâyetlerin değerlendirilmesi
Narratives raleted to the last revealed ayat
  1. Tez No: 590197
  2. Yazar: OSMAN DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Rivâyet, ihtilâf, âyet, sûre, nuzûl, Narative, conflict, verse, surah, nuzul
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
İslam'ın temel iki kaynağından ikincisi olan hadisler, bize Hz Peygamberden onun ashâbı ve onlardan da tâbiîn ve onları takip eden nesiller kanalı ile rivâyet edilerek gelmiştir. Bu rivâyet ediliş şekli her zaman kusursuz olmamıştır. Ancak İslam âlimleri İslam'ın temel kaynağı olan rivâyetlerin bize kadar mümkün olan en güvenli şekilde gelmelerini sağlamak için büyük bir gayret sarfetmişler, muazzam bir edebiyat bırakmışlardır. Ancak bu edebiyattan en verimli ve sağlıklı şekilde istifâde etmek, onun bir takım kıstaslar ile değerlendirmesi ile mümkündür. Tezimizin konusu olan 'son nâzil olan âyetler ve sûreler ile ilgili rivâyetler' de birbiri ile ihtilâf içerisinde olan bir takım rivâyetler ile bize kadar gelmiştir. Ancak bu rivâyetler arasında temelde bir ihtilaf olmayıp, şekilde kalmıştır. Bu da ilgili rivâyetlerin Kur'an, tarih, sahih sünnet, akıl vb kıstaslara başvurulması ile ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The hadiths, the second of the two main sources of İslam, narrated to us from the Holy Prophet Muhammed through his companions and their followers and the generations that followed them. These narratives have not always been perfect. İslamic scholars have made great efforts to ensure that the narrations, which are the main source of İslam, come to us in the safest possible way, leaving a tremendous literature. However it is possible to benefit from this literature in the most efficient and healthy way by evaluating it with a number of criteria. The subject of our thesis, 'the narratives about the last ayats and surahs' are also a number of conflicting narratives. However, these narratives are not essentially in dispute, they have remained in this way. These related narratives, come up with the Quran, inteligence, history, sahih sunnah and so on. criteria.