Hayat boyu öğrenme merkezi (HBOM) öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme yeterlilikleri ile öznel iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi (İSMEK örneği)
Investigation of the relationship between life long learning competencies and subjective well-being of life long learning center (HBOM) students (İSMEK example)
  1. Tez No: 590216
  2. Yazar: İLKNUR KUMRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İSMEK, Yaşam Boyu Öğrenme, Öznel İyi Oluş, Hayat Boyu Öğrenme Yeterliliği, ISMEK, Life Long Learning, Subjective Well-being, life long learning competences
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bireylerin öznel iyi oluşları üzerinde etkili olan birçok faktörün olduğu bilinmektedir. Bireylerin sürekli olarak yeni şeyler öğrenmeleri ve kendilerini geliştirmelerinin de iyi oluşları üzerinde olumlu etkilerde bulunabilmektedir. Bu bağlamda hayat boyu öğrenmenin bireylerin öznel iyi oluşları üzerinde etkisi olduğu değerlendirilmektedir. Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İSMEK) öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile öznel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Bu doğrultuda 2018-2019 eğitim döneminde İSMEK bünyesinde gerçekleştirilen kurslara iştirak eden 413 kursiyerin katılımı ile uygulama gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın verileri Bilgi Formu, Yaşam Boyu Öğrenme Yeterliği Ölçeği ve Öznel İyi Oluş Ölçeği olmak üzere üç ölçüm aracını içeren bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Veriler SPSS 24.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucuna göre, yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile öznel iyi oluş arasında“pozitif”ilişki bulunmaktadır. İSMEK kursiyerlerinin genel yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile ana dilde iletişim, öğrenmeyi öğrenme, etkin vatandaşlık bilinci, özyönetim, kültürel ve sanatsal bilinç yeterliklerinin“yüksek”, yabancı dilde iletişim ile dijital yeterliklerinin de“orta”düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca İSMEK kursiyerlerinin öznel iyi oluşu“yüksek”düzeyde olduğu görülmüştür. Kursiyerlerin cinsiyetine göre öğrenmeyi öğrenme ve etkin vatandaşlık bilinci, medeni durumuna göre yabancı dilde iletişim, eğitim durumuna göre ana dilde iletişim, yabancı dilde iletişim, kültürel ve sanatsal bilinç yeterlikleri arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır. Ayrıca eğitim durumuna göre kursiyerlerin öznel iyi oluş düzeyleri istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermekte olup, eğitim durumu arttıkça kursiyerlerin öznel iyi oluş düzeyleri azalmaktadır. Sonuç olarak, yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin bireylerin öznel iyi oluşuna olumlu katkı sağlayacağını söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
It is known that there are many factors that affect individuals' subjective well-being. Learning new things and developing may have positive contribution on the well-being of individuals. In this context, it is considered that life long learning has an effect on subjective well-being of individuals. In this study, the relationship between life long learning competences and subjective well-being levels of Istanbul Metropolitan Municipality Lifelong Learning Center (ISMEK) students was examined. In this respect, 413 individuals participated in the courses organized by İSMEK in 2018-2019 education period. The data of the study was collected by a questionnaire consisting of three questionnaires: Information Form, Lifelong Learning Competence Scale and Subjective Well-being Scale. Data were analyzed using SPSS 24.0 program. According to the results of the study, there is a positive relationship between lifelong learning competences and subjective well-being. It was determined that ISMEK trainees' general lifelong learning competencies and mother language communication, learning to learn, effective citizenship awareness, self-management, cultural and artistic awareness competencies were high, on the other hand foreign language communication and digital competencies of particiapnts were at medium level. In addition, subjective well-being of ISMEK trainees was found to be high. There is a statistically significant difference between trainees' learning to learn according to gender and effective citizenship awareness, communication in foreign language according to marital status, communication in mother tongue according to educational status, communication in foreign language, cultural and artistic consciousness competencies. In addition, subjective well-being levels of trainees differ significantly according to their educational status, and subjective well-being levels of trainees decrease as education level increases. As a result, it was evaluated that lifelong learning competencies will contribute positively to subjective well-being of individuals.