Hayat boyu öğrenme merkezi (HBÖM) öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile genel öz yeterlikleri arasındaki ilişki (İSMEK örneği)
The relationship between life long learning competencies and general self-efficiency of life long learning center (HBOM) students (İSMEK example)
  1. Tez No: 590219
  2. Yazar: MESUDE SÜREYYA BARUTCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECEP CENGİZ AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Kamu Yönetimi, Education and Training, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam Boyu Öğrenme, Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikleri, Genel Özyeterlilik, İSMEK, Lıfelong Learnıng, Lıfe Long Learnıng Competencıes General Self-Effıcıacy, ISMEK
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmada; İstanbul Büyükşehir Belediyesi Hayat Boyu Öğrenme Merkezi (İSMEK) öğrencilerinin yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile genel özyeterlilikleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışmaya 2018-2019 eğitim dönemi içerisinde İstanbul genelinde eğitim alan 450 İSMEK öğrencisi iştirak etmiştir. Anket yolu ile toplanan veriler SPSS 24.0 istatistik programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucuna göre, İSMEK öğrencilerinin genel yaşam boyu öğrenme yeterliği ile genel özyeterlilikleri“yüksek”düzeydedir. Yaşam boyu öğrenme yeterlikleri ile genel özyeterlilik arasında pozitif ilişki bulunmaktadır. Alt boyutlar bakımından; öğrencilerin ana dilde iletişim, öğrenmeyi öğrenme, matematiksel düşünme, etkin vatandaşlık bilinci, özyönetim, kültürel ve sanatsal bilinç yeterlikleri“yüksek”, yabancı dilde iletişim ile dijital yeterlikleri ise“orta”düzeydedir. Yaşam boyu öğrenme yeterlikleri cinsiyet, yaş, medeni durum ile eğitim duruma göre istatiksel olarak anlamlı farklılık göstermektedir. Öğrencilerin genel özyeterlilik düzeyleri arasında cinsiyet, medeni durum ve eğitim duruma göre farklılık bulunmamaktadır. Buna karşın yaşa göre bireylerin genel özyeterlilik düzeyleri farklılaşmakta ve yaş arttıkça genel özyeterlilik de artmaktadır. Sonuç olarak, bireylerin genel özyeterlilik algılarının artırılmasının yaşam boyu öğrenme yeterliklerinin artırılmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between lifetime learning competencies and general self-efficacy of Istanbul Metropolitan Municipality Lifelong Learning Center (ISMEK) students was investigated. 450 ISMEK students who were trained in Istanbul during the 2018-2019 academic year participated in the study. The data collected through the questionnaire were analyzed by SPSS 24.0 statistical program. According to the results of the study, it has been found that general lifelong learning competency and general self-efficacy of ISMEK students are high. There is a positive relationship between lifelong learning competencies and general self-efficacy. In terms of sub-dimensions, the students have high level of communication in mother tongue, learning to learn, mathematical thinking, effective citizenship awareness, self-management, cultural and artistic awareness, and medium level of communication and digital competence in foreign language. Lifelong learning competencies show statistically significant differences according to gender, age, marital status and educational status. There was no difference between the general self-efficacy levels of the students according to gender, marital status and educational background. On the other hand, general self-efficacy levels of individuals differ according to age and general self-efficacy increases with age. In conclusion, it is thought that increasing self-efficacy perceptions of individuals will contribute to increasing lifelong learning competencies.