Bursa - Osmangazi halk eğitim merkezinde uygulanan Türk halk müziği eğitiminin etkinliğinin incelenmesi ve değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of Turkish folk music training in Bursa - Osmangazi folk education center
  1. Tez No: 590218
  2. Yazar: ALİM HÜSEYİNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. MESRUH SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Halk Eğitim Merkezi, modül, seviye-1 Türk Halk Müziği, Public Education Center, module, level-1 Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Musikisi Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu araştırmada; Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Bursa – Osmangazi Halk Eğitim Merkezinde uygulanan ve protokol kapsamında Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı Orkestra Şube Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen Türk Halk Müziği Seviye-1 Modülü ile ilgili öğrencilere ve öğretmenlere uygulanan anket çalışması ile saptanan uygulamadaki durumu tespit edilerek belirlenen problemlere öneriler getirilmiş, bu modülün toplum yaşantısına daha olumlu katkılar sağlamasına yönelik görüş bildirilmiştir. Buna göre hazırlanan anketler, kişisel bilgiler, eğitim faaliyetlerinin mevcut durumu ve eğitim etkinliklerinin geliştirilmesine yönelik görüşler olmak üzere elli sekiz sorudan oluşturulmuştur. Öğretmen ve öğrenci görüşleri incelenerek bilimsel anlamda katkı sağlamaya yönelik önerilerde bulunulmuştur. Türk Halk Müziği Eğitim programlarının içerikleri, modül saatleri, kazanımları ve uygulanabilirlikleri karşılaştırma yöntemi ile incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda Türk Halk Müziği Eğitim modülleri olan Türk Halk Müziği Garip Ayağı, Türk Halk Müziği Hüseyni Ayağı, Türk Halk Müziği Eğitimi Seviye-1, Türk Halk Müziği Eğitimi Seviye-2, Türk Halk Müziği Eğitimi Seviye-3 ve Türk Halk Müziği Eğitimi Seviye-4 kurs programlarının içerikleri ve eğitime katkısı değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgularda, BBB Orkestra Şube Müdürlüğünün yaptığı faaliyetlerle öncü olduğu ve çalışmalarıyla bu etkinliklerin yaygın olarak yapıldığı illerin başında geldiğidir. THM modüllerden olan Türk Halk Müziği Garip ve Hüseyni Ayağı modülleri; Milli Eğitim Bakanlığında görevli uzmanlar ve alan öğretmenleri, Türk Halk Müziği Eğitimi Seviye-1, Seviye-2, Seviye-3 ve Seviye-4 modülleri ise Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Daire Başkanlığı Orkestra Şube Müdürlüğü alan uzmanları ve Hayat Boyu Genel Müdürlüğü uzmanları tarafından iş birliği içerisinde hazırlanmıştır. Türk Halk Müziği eğitim programları olarak hazırlanılan bu modüller içeriği, konuları ve saatleri örneklem içerisinde kursiyerlere yapılmış olan anket sonuçları ile beraber sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; the situation in the determined application was identified and suggestions were made for the problems by the questionnaire applied to the students and teachers about the Turkish Folk Music implemented in the Bursa-Osmangazi Public Education Center of the Ministry of National Education, General Directorate of Lifelong Learning and conducted within the scope of the protocol within the Directorate of Orchestra Branch of Bursa Metropolitan Municipality Culture and Social Affairs Department, and this module was made to provide more positive contributions to community life. The questionnaires were composed of fifty-eight questions including personal information, current status of educational activities and opinions on improving educational activities. The views of teachers and students were examined and suggestions were made to contribute to the scientific sense. The content of the Turkish Folk Music Training programs , module hours, gains and applicability were examined by comparison method. For this purpose, the contents of the course programs of Turkish Folk Music Garip Scale, Turkish Folk Music Hüseyni Scale, Turkish Folk Music Education Level-1, Turkish Folk Music Education Level-2, Turkish Folk Music Education Level-3 and Turkish Folk Music Education Level-4 which are all the Turkish Folk Music Training modules and their contribution to education were evaluated. According to the findings of the study, Bursa Metropolitan Municipality Orchestra Branch Directorate is the pioneer with its activities and it is one of the best provinces where these activities are widely held. Turkish Folk Music Garip Scale and Hüseyni Scale modules which are among THM modules were prepared by experts and branch teachers of the Ministry of National Education. Turkish Folk Music Education Level-1, Level-2, Level-3 and Level-4 modules were prepared in cooperation by the experts of Bursa Metropolitan Municipality Culture and Art Department Orchestra Branch Directorate and Lifelong General Directorate. The content, topics and hours of these modules prepared as Turkish Folk Music training programs are presented together with the results of the surveys conducted to the trainees in the sample.