Mali konsolidasyon-büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
Fiscal consolidation-growth nexus: The case of Turkey
- Tez No: 590221
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Maliye Politikası, Mali Konsolidasyon, Mali Uyum, Türkiye, Fiscal Policy, Fiscal Consolidation, Fiscal Adjustment, Turkey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Mali konsolidasyon kavramı, özellikle 2008 krizinden sonra önem kazanmaya başlayan bir kavramdır. Krizin etkisiyle, özellikle AB ülkeleri mali tedbir kararları alarak mali sürdürülebilirliği sağlamaya çalışmıştır. Mali konsolidasyon aslında ekonomi literatüründe sıklıkla kullanılan daraltıcı maliye politikası anlamına gelmektedir. Bu çalışmada Türkiye için sınırlı düzeyde çalışılan mali konsolidasyon kavramının mahiyeti, kapsamı ve tarihsel gelişimi üzerinde detaylı bir şekilde durulmuştur. Akabinde Türkiye'de 1980 sonrası maliye politikaları ele alınmıştır. Çalışmanın amacı 1980-2016 dönemi için Türkiye'de uygulanan maliye politikalarının etkilerini analiz edip, bu etkilerin Keynesyen mi Keynesyen olmayan (Non-Keynesyen) mı olduğuna ilişkin ampirik tahminde bulunmaktır. Çalışmada veriler arasında koentegrasyon ilişkisini ifade etmek adına ARDL sınır testi yaklaşımı kullanılmıştır. Elde edilen bulgular Türkiye'de ekonometrik analize konu olan dönem için, maliye politikalarının Keynesyen etkiler yarattığını ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of fiscal consolidation has gained importance especially after the 2008 crisis. As a result of the crisis, especially EU countries have taken financial measures to ensure their fiscal sustainability. Fiscal consolidation actually means contractionary fiscal policy, which is frequently used in economic literature. In this study we focus on nature, scope and historicial development of the concept of fiscal consolidation which was limited studied for the case of Turkey. Then, Turkish fiscal policies after 1980 was discussed. The aim of this study is analyse the impact of fiscal policy implemented in Turkey, for the period of 1980-2016 whether these effects are Keynesian or Non-Keynesian. In this study, ARDL bound test approach was used to express the cointegration relationship between the variables. In other words, the empirical estimation has been made about the effects of fiscal policy indicators on national income. Findings have revealed that fiscal policies create Keynesian effects for the case for Turkey.