Ali b. İbrahim b. İsmail el-Gaznevî ve tefsirdeki metodu
Âli b. İbrahim b. İsmail el-Ghaznawi and his usûl in tafsir
- Tez No: 590224
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ali el-Gaznevî, Takşîru't-Tefsir, Ulûmu'l Kur'ân, Esbabı Nüzûl, Mübhemât, Âli al-Ghaznawi, Takshiru't Tafsir, Ulum al Qur'an, Esbab-ı Nüzûl, Mübhemât
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Ali el-Gaznevî, H. 582 yılında vefat etmiş olup Selçuklu Atabeyliklerinden Zengîler'in, en parlak zamanlarını yaşadıkları bir zaman diliminde, ilmi ve kültürel hareketliliğin yoğun olduğu bir dönemde yaşamıştır. Zemahşerî (ö. 538/1144) ve Semʿânî (ö. 562/1167) gibi dönemin en meşhur âlimlerinden ders almıştır. Tefsir, Fıkıh, Arapça, usul ve cedel alanlarında otoritedir. Zahid kişiliğiyle bilinen müellif, ilgili olduğu alanların hemen hemen tamamında eser bırakmış bir kimsedir. Takşîru't-Tefsir, Şerhu Mukaddime fi'n-Nahv, el-Meşâriʿu'ş-Şerâiʿ, el-Menâbiʿ fi Şerhi'l-Meşâriʿ müellifin tefsir, nahiv ve hanefi fıkhı alanlarında verdiği eserlerdir. İnanan insanlar için hayatın en büyük anlamı, ilâhî hitabın onu indirenin rızasına uygun bir şekilde anlaşılması, anlatılması ve yaşanmasıdır. Müellif, bu anlamda eserinde her biri Kur'ân'ın anlaşılması alanında, adeta bir bütünün parçası görevi gören Ulûmu'l-Kur'ân'a dair temel konuların hemen hemen tamamına örneklerle yer vermiştir. Ali el-Gaznevî, kendi zamanının ruhuna uygun olarak Ulûmu'l-Kur'ân konularına dair örnekleri nakillere dayandırır. Çoğu zaman da bunları kavramsallaştırmadan sadece lügat açısından ele alır ve konunun anlaşılması için çok sayıda örnekler verir. Ali el-Gaznevî'nin Takşîru't-Tefsir adlı eseri çerçevesindeki çalışmamız bir giriş, üç bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Âli al-Ghaznawi, who died in A.H. 582, lived in the brightest times of Zangids Atabeg of the Seljuks when science and cultural mobility were intense. He learned from the most famous scholars of the time such as al-Zamakhshari (d. 538/1144) and Sem'ânî (d. 562/1167). He is an authority in Tafsir, Fiqh, Arabic, usûl and cedel fields. The author, known for his ascetic personality, has left a work in almost all the fields in which he was interested. Takshiru't Tafsir, Şerhu Mukaddime fi'n-Nahv, al-Meshariu'sh sheri'i, al-Menâbi 'fi Sherhi'l-Meshari are the works of the author in the fields of exegesis, nahiv and hanafi jurisprudence. For people who believe, the greatest meaning of life is to understand, explain and experience the divine speech in accordance with the desire of the creator. In this sense, the author has included in his work almost all of the basic issues of Ulûm al Qur'an using examples, which is a puzzle piece in the field of understanding the Qur'an. Ghaznawi relies his examples on narrations and transcriptions of Ulûm al Qur'an issues in accordance with the spirit of his time. Most of the time, he deals those in terms of vocabulary without conceptualizing and gives plenty of examples for a better understanding. Our work on Âli al-Ghaznawi's Takshiru't Tafsir consists of an introduction, three chapters and a conclusion.