Özel yetenekli ergenlerin yalnızlık deneyimleri
Loneliness experience of gifted adolescents
- Tez No: 590235
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Özel yetenekli ergenler, Yalnızlık, Yalnızlık algısı, Yalnızlık nedenleri, Yalnızlıkla baş etme, Gifted adolescents, Perception of loneliness, Causes of loneliness, Effects of loneliness, Coping with loneliness
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üstün Zekalılar Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu fenomenolojik araştırmada amaç, ortaokula devam eden özel yetenekli ergenlerin yalnızlığı nasıl algıladıklarını, yalnız kalma nedenlerini, yalnızlığın yaşamlarındaki etkilerini, yalnızlıkla baş etme davranışlarını ve özel yetenek olgusunun yalnızlıkla ilişkisini keşfetmektir. Amaç doğrultusunda 6-8. sınıf Üstün Yetenekliler Eğitim Programları (ÜYEP) öğrencilerine 'Çocuklar için Yalnızlık Ölçeği' (5-8. sınıf formu) uygulanmış, yalnızlık düzeyi yüksek bulunan 5 katılımcı belirlenmiştir. Her katılımcı ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmış; katılımcıların günlük tutmaları, yalnızlıkla ilgili bir kompozisyon ve hikâye yazmaları, resim çizmeleri istenmiştir. Elde edilen veriler üzerine yapılan fenomenolojik analiz sonucunda beş temel bulguya ulaşılmıştır. Katılımcıların yalnızlığı en fazla dışlanma kavramı ile ilişkilendirdikleri; başlangıçta yalnız bırakılan katılımcıların daha sonra yalnızlığı kendilerinin tercih ettikleri; farklı algılandıkları, kıskanıldıkları ve kendilerinden kaynaklanan sorunların farkında olmamaları nedeni ile yalnız bırakıldıkları; yalnızlıkla baş etme durumlarının yalnızlık algılarıyla ilişkili olduğu ve son olarak kendileri ile benzer özelliklere sahip bireylerle bir arada bulundukları ortamlarda kendilerini yalnız hissetmedikleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this phenomenological research was to explore how gifted adolescents percieved and dealt with loneliness, causes and effects of loneliness, and the relationship between loneliness and giftedness. Participants were five gifted students who participated the middle-school programs at the Center for Research and Practice for High-Ability Education at Anadolu University. The Loneliness Scale for Children (5th-8th grade form) was used to identify gifted students who had a high level of loneliness. Semi-structured interviews were conducted with each participant. They were asked to keep a diary, to write a composition and a story, and to draw pictures about loneliness. Analysis of interviews revealed five major findings. Participants associated loneliness with isolation. Loneliness gradually became a personal choice and a desperation for the participants who were isolated by their peers. They were left lonely because of being different and jealousy of others and not being aware of their behavioral problems. The way they dealt with loneliness was found to be related to their perception of loneliness. Finally, they didn't feel lonely in educational settings where they meet alike students.