Üretim alanında faaliyet gösteren KOBİ işletmelerinin yatırım kararlarını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Detarmination of factors affecting the investment decisions of SME enterprises in the production area
  1. Tez No: 590270
  2. Yazar: EMİN KAZIMOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT KIYILAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, yatırım kararı, sanayi, işletme, sektör, SME, investment decision, industry, enterprise, sector
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Günümüzde dünya ekonomisinde sanayinin büyük bir bölümünü KOBİ'ler oluşturmaktadır. ABD, Avrupa Birliği ve Uzak Doğu ülkeleri KOBİ'leri ekonomik gelişmeler için önemli bir araç olarak görmektedirler. KOBİ'ler Türk sanayisinde de önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada KOBİ işletmelerinde yatırım kararlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma Ocak-Mart 2019 tarihleri arasında Gaziantep 2. ve 3. organize sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren 65 KOBİ'de gerçekleştirilmiştir. Çalışma tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. KOBİ işletmelerine ait personel, ARGE departmanı bulunma, finansman ve kuruluş özellikleri araştırmada“bağımsız”değişkenleri oluştururken, yatırım yapılacak sektörün, bölgenin seçilmesi, ek yatırım kararının alınması gibi faktörler ise“bağımlı”değişkenleri oluşturmaktadır. KOBİ'ler sırasıyla en sık Metal ve Plastik (%26,2) ve Tekstil alanında (%20,0) faaliyet göstermektedir. KOBİ'lerin yarısı 17 yıldan daha uzun süredir faaliyet göstermekte ve %55,4'ü (n=36) 50-249 çalışan istihdam etmektedir. Araştırmada işletme türü, Ar-Ge departmanı olma durumu, firma yaşı, çalışan sayısı, sermaye durumu ve ciro seviyesi gibi bağımsız faktörler ile yatırım kararları arasında anlamlı bir fark saptanmamıştır. KOBİ'lerin yeterince kurumsallaşmaması, işletme sahiplerinin halen üretim, yönetim ve pazarlama bölümlerinin başında görev alması, geleneksel yöntemlerle pazarlama faaliyetini sürdürme eğilimi gibi faktörlerin işletmede alınan yatırım kararları üzerinde olumsuz etki oluşturarak belirsizliğe neden olduğu düşünülmektedir. Benzer araştırmalar daha geniş populasyonlarda tekrarlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETARMINATION OF FACTORS AFFECTING THE INVESTMENT DECISIONS OF SME ENTERPRISES IN THE PRODUCTION AREA EMİN KAZIMOV Today, SMEs constitute a large part of the industry in the world economy. US, European Union and Far East countries see SMEs as an important tool for economic development. SMEs also have an important place in Turkish industry. In this study, it is aimed to examine the factors affecting investment decisions in SMEs. The research was conducted between January and March 2019 in 65 SMEs operating in the 2nd and 3rd organized industrial zones of Gaziantep. This is a descriptive study. Personnel, R & D departments, financing and establishment characteristics of SME enterprises constitute“independent”variables in the research, while factors such as sector, region and additional investment decisions to be invested are“dependent”variables. SMEs mostly operate in Metal and Plastic (26.2%) and Textile (20.0%) respectively. Half of SMEs have been active for more than 17 years and 55.4% (n = 36) employ 50-249 employees. In the research, there is no significant difference between independent factors such as type of enterprise, R & D department status, firm age, number of employees, capital status and turnover level and investment decisions. It is thought that factors such as insufficient institutionalization of SMEs, the fact that business owners are still in charge of production, management and marketing departments, and the tendency to continue marketing activities through traditional methods create negative effects on investment decisions made in the enterprise and cause uncertainty. Similar studies should be repeated in larger populations.