Peeacekeeping and social stability in Somalia: The case of AMISOM in the country
Barışı koruma ve sosyal istikrar: Somali'de barışı koruma ve sosyal stabilite: Ülkede AISOM olgusu
- Tez No: 590277
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ KATMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Al-Shabaab, AMISOM, Barışı Koruma, Sosyal Çatışma, Al-Shabaab, AMISOM, Peacekeeping, Social-Conflict
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Araştırma Somali'deki sosyal çatışmanın nedenlerini açıklamayı ve istikrarsızlığa katkıda bulunan faktörleri vurgulamayı amaçlamaktadır. Çalışma ayrıca, Somali'deki barışı koruma operasyonlarının çeşitli aşamalarına odaklanan barışı koruma misyonlarını da incelemektedir. Bununla birlikte, ülkedeki barışı koruma misyonunun (Somali'deki Afrika Birliği Misyonu (AMISOM)) karşılaştığı zorluklara özel önem verilmektedir. Ülke, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi farklı siyasi aktörlerin yanı sıra Somali devletinin ülkedeki çatışmayı uzatan bir düşman olan AlShabaab milis grubu için oyun alanı oldu. Bununla birlikte, söz konusu aktörlerin / oyuncuların her biri çıkarlarını korumaya çalışıyor ve bir şekilde çeşitli çıkarlar nedeniyle ülkedeki çatışmalara dahil oluyorlar. Araştırma sorusu, AMISOM‟un karşılaştığı zorlukların üstesinden gelinebilmesinin mümkün olup olmadığıdır. İlk bölüm araştırmaya arka plan sağlar. İkinci bölüm farklı barışı koruma kavramlarını açıklar. Üçüncü bölümde, Somali'deki sosyal çatışmayı açıklayan teoriler sunulmaktadır. Araştırmanın dördüncü bölümünde dış aktörler ve bunların barış ve istikrar üzerindeki etkileri tartışılmaktadır. Beşinci bölüm, AMISOM‟un Somali‟deki barışı koruma misyonuna meydan okuyan faktörleri vurgulamakta ve eleştirel olarak incelemektedir. Bu nedenle araştırma, uluslararası krizin Somali'ye güvenlik krizleri ve kurumsal zayıflıkla başa çıkma konusunda yardımcı olma kapasitesi konusunda mevcut bilgi birikimine katkıda bulunuyor. Somali'de istikrarın sağlanması kolay bir iş değildir ve durumu kolaylaştırmak için hem iç hem de uluslararası çabalar gerektirir ve ülkede sürdürülebilir barış getirir.
Özet (Çeviri)
Research aims to explain the causes of the social conflict in Somalia and highlighted the factors contributing to the instability. The study also explores the different peacekeeping missions in Somalia focusing on the various phases of peacekeeping operations. Although, special consideration is given to the challenges facing the peacekeeping mission in the country, namely African Union Mission in Somalia (AMISOM). The country has been playground for different political actors like the United States of America (USA) as well as Al-Shabaab militia group, which is an enemy to the Somali state making the conflict in the country prolonged. However, each one of the mentioned actors/players tries to maintain its interest and engages the conflict of the country one way or the other with varying interests. The research question is whether AMISOM‟s challenges would be possible to cope. The first chapter provides background to the research. The second chapter explains the different concepts of peacekeeping. The third chapter presents theories explaining the social conflict in Somalia. The fourth chapter of the research discusses the external actors and their impact on peace and stability. The fifth chapter highlights and critically analyses the factors challenging AMISOM‟s peacekeeping mission in Somalia. Therefore, the research adds to the existing body of knowledge on the capacity of the international community to help Somalia in order to cope with security crises and institutional weakness. Achieving stability in Somalia is not an easy task and requires both domestic and international efforts to easy the situation and brings sustainable peace in the country.