Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Ardahan İl Müdürlüğü çalışanlarının kız kaçırma ve kaçarak evlenme olgularına yaklaşımları
Ministry of Family, Labor and Social Services' approach to bride kidnapping- case of Ardahan
  1. Tez No: 590331
  2. Yazar: MİNE KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF GAZİOĞLU TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmetler, Sosyoloji, Public Administration, Social Services, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kız Kaçırma, Kaçarak Evlenme, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Ardahan İl Müdürlüğü, Bride Kidnapping, Ministry of Family Labor and Social Services, Ardahan Provincial Directorate
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ardahan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kız kaçırma, kaçarak evlenme gibi pratikler geçmişten günümüze kadar süregelen olgulardır. Her kültürde farklı kaçma türleri görülmekle birlikte bireylerin kaçma eylemindeki nedenler genel olarak benzerlik göstermektedir. Ardahan ise Türkiye'de kız kaçırma eyleminin en sık yaşandığı il olarak bilinmektedir. Buna rağmen konuya ilişkin Ardahan'da yapılmış herhangi bir çalışma yoktur. Özellikle konuya kurumsal müdahalelerle ilgili çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Çünkü kaçma eyleminden sonra bireylerle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlık çalışanları görüşmekte, olaylara ilk elden müdahil olmaktadırlar. Bu yüzden Bakanlık çalışanlarının yaklaşımları son derece önemlidir. Bu noktadan hareketle bu çalışma Ardahan özelinde Bakanlık çalışanlarının konuya ilişkin yaklaşımlarını, ilk müdahale süreçlerini, sorunları çözme konusunda karşılaştıkları sorunları ortaya koyma amacındadır. Çalışma bir giriş ve dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde kız kaçırma ve kaçarak evlenme olguları hakkında genel bilgi verilerek çalışmanın amaç, önem ve sınırlılıklarından bahsedilmektedir. Birinci bölümde olgunun kavramsal boyutu ve kültürlere göre değişen isimleri ele alınıp, literatürde konuyla ilgili mevcut olan kaynaklar incelenmektedir. İkinci bölümde ise kadınlara ilişkin kurumsal düzenlemeler ve düzenlemelerin kız kaçırma ve kaçarak evlenme olayları ile bağı ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntem kısmı yer almaktadır. Yöntem olarak derinlemesine mülakat tekniği kullanılmaktadır. Müdürlük çalışanlarının konuya yaklaşımının ancak mülakat görüşmeleri ile anlaşılabileceği düşünülmektedir. Dördüncü bölüm olan analiz kısmında ise çalışmanın bulguları paylaşılmakta, analiz edilmekte ve sonuçlar, sonuç ve öneriler bölümünde değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Bride kidnapping are practices from past to present. Although different types of escape are seen in each culture, the reasons for individuals' escape are generally similar. The most common is known as Ardahan province is experiencing a kidnapping of girls in Turkey. Nevertheless, there are no studies on this subject in Ardahan. In particular, studies on institutional interventions are needed. Because after the escape, individuals, family, work and social services ministry employees meet and intervene first hand. Therefore, the approach of ministerial employees is extremely important. From this point of view, this study aims to reveal the approaches of the Ministry employees, the first response processes and the problems they face in solving the problems in Ardahan. The study consists of an introduction and four parts. In the introduction part, general information is given about“Bride Kidnapping”and the aim, importance and limitations of the study are mentioned. In the first part, the conceptual dimension of the phenomenon and the names that change according to the cultures are examined and the available sources in the literature are examined. In the second part, the institutional arrangements and regulations related to the abduction of women and the marriage of women are discussed. In the third part, the method part of the research is included. In-depth interview technique is used as a method. It is thought that the approach of the employees of the Directorate can only be understood through interview interviews. In the fourth section, the analysis section, the findings of the study are shared, analyzed and the results are evaluated in the results and discussion section.