Okullarda krize müdahale ekiplerinde yer alan öğretmenlerin ve okul psikolojik danışmanlarının krize müdahale çalışmaları ile ilgili görüşlerinin incelenmesi; nitel bir çalışma
Examining the ideas of teachers participating in crisis intervention team at schools and school psychological counselors about studies of crisis intervention; a qualitative study
  1. Tez No: 590332
  2. Yazar: ELİF KILINÇ ÇELEBİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, krize müdahale, krize müdahale ekibi, okul psikolojik danışmanı, Crisis, crisis intervention, crisis intervention team, school counseler
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu araştırmanın amacı, Adana'da ortaokul ve liselerde çalışan okul psikolojik danışmanları ile krize müdahale ekibi üyelerinin okullarında yaşanan kriz durumları ve gerçekleştirilen krize müdahale çalışmaları konusundaki görüşlerini betimlemek, bu konulara ilişkin yeterlik algılarını ortaya çıkarmak ve bu konuda ihtiyaç duyulan çalışmalara yönelik önerilerini belirlemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşmenin kullanıldığı bu çalışmada 2017-2018 eğitim öğretim yılında ortaokul ve liselerde çalışan 12 okul psikolojik danışmanı, okullarındaki krize müdahale ekiplerine başkanlık yapan 7 müdür yardımcısı ve krize müdahale ekiplerinde yer alan 9 öğretmen olmak üzere 28 katılımcı yer almıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme yoluyla toplanan verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, okullarda krize müdahaleyle ilgili hazırlık çalışmalarında eksiklikler olduğu, okullarda karşılaşılan kriz durumlarıyla ilgili en çok şiddet ve yaralanmaların ifade edildiği; müdahalelerde ise rehberlik servisi ve okul idaresinin daha aktif olduğu, krize müdahale ekiplerinin sistemli müdahalelerinin olmadığı görülmüştür. Çoğu katılımcı okullarındaki krize müdahale çalışmalarını yeterli görmediğini ifade ederken, katılımcıların neredeyse tamamı bu konuda eğitime ihtiyaç duyduğunu belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to identify the opinions of the school counselors and the members of crisis intervention team working in secondary and high schools in Adana with respect to the crisis situations and crisis intervention in their schools. In this study in which qualitative research methods were used, 28 participants including 12 school counselors, 7 deputy heads of crisis intervention teams and 9 teachers in crisis intervention team working in secondary and high schools in 2017-2018 Education year participated in this study. Content analysis was used to analyze the data collected through semi-structured interviews. Results of the study showed that there were deficiencies in the preparatory work related to crisis intervention in schools and the most violent and injuries related to the crisis situations encountered in schools were stated; it was seen that guidance service and school administration were more active in intervention and crisis intervention teams did not have systematic interventions. Most of the participants stated that they did not consider the crisis intervention studies were sufficient in their schools and almost all of them stated that they needed training on this issue.